Canon EOS M50

EOS M50 är lätt och kompakt såväl som billig, och så är den snabb och precis att använda. M50 är dessutom den första kameran som tar bilder i det nya råformatet.

#Kameror #21
8.9

Canon EOS M50 är en lätt och kompakt kamera som har en väldigt bra elektronisk sökare och en tryckkänslig skärm på 3,0 tum som kan vinklas och vridas åt alla håll. Autofokusen är snabb, tyst och exakt. Alla knappar ligger under höger hand, och när man väl har vant sig vid att jobba med kameran går det snabbt att göra inställningar.
Bildkvaliteten är mycket fin för en kamera i denna klass. Bruset är inte störande till och med ISO 6400. Vid ISO 25600 är det rätt kornigt, och om man höjer till toppvärdet 51200 går det helt på tok, särskilt i svagt ljus.
M50 är den första kameran som använder Canons nya råformat, CR3. CR2 gav möjlighet att spara råfiler i lägre upplösning, men CR3 har ett CRAW-läge som i stället komprimerar en råfil i full storlek. Fördelen är den väsentligt mindre filstorleken och den fina bildkvaliteten som matchar CR2 i bra ljus vid lågt ISO. CR3 behåller alltså fördelarna med råformatet så länge bilden inte ska visas i alltför stort format, eftersom brus kan börja framträda i skuggpartier och vid höga ISO-värden, samtidigt som man får plats med upp till dubbelt så många bilder på minneskortet.
Vårt positiva intryck av M50 ska ses mot bakgrund av att Canons tidigare kameror i M-serien har varit rätt dyra och inte speciellt bra. Ett större urval av objektiv skulle dock behövas, exempelvis ljusstarka modeller med fast brännvidd och billigare vidvinkel- och normalzoomar. Men allt tyder på att Canon tar sina kompakta systemkameror på allvar och M50 är ett steg i rätt riktning.

Omdöme

Canon EOS M50 har en bra balans mellan pris, bildkvalitet, vikt, storlek och inte minst fotoglädje.

Skärpan i jpeg-bilderna kunde vara bättre. M­systemet behöver fler objektiv, och det snabbt.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
10
Max. ISO
51000