Canon EOS M100

Canon utökar sitt M-system av kompakta systemkameror med en ny, billig mindre modell, men EOS M100 har svårt att mäta sig med avancerade mobiltelefoner.

av Prylguiden #Kameror #21
7.9

Canon EOS M100 gör bra ifrån sig på en punkt där tidigare M-modeller har haft problem, nämligen priset. 5 968 kronor för ett paket med Canons utmärkta EF-M 15-45mm F3.5-6.3 är en bra utgångspunkt.
Målgruppen är bland annat folk som vill skaffa en kamera som kan prestera något bättre än mobiltelefonen. Men tyvärr är M100 inget stort steg framåt jämfört med en bra mobiltelefon. Kameran saknar sökare, och skärmen på tre tum är mindre och mörkare än på många mobiler. Den visar inte ens ljushet och färger som de blir på den färdiga bilden. Bildkvaliteten är bra med fin detaljåtergivning, men jpeg-bilder som kommer direkt ur kameran är inte bättre än bilder från bl.a. iPhone 8 Plus, som visar fler detaljer i högdagrar och skuggor.
Men klarar sig inte M100:s stora APS-C-sensor bättre i svagt ljus? Detaljåtergivningen blir visserligen lite bättre, men de bästa mobiltelefonerna har objektiv med större ljusstyrka än Canons paket­objektiv och behöver därför inte gå upp till lika höga ISO-värden. Så i praktiken blir bilderna i stort sett lika finkorniga. EOS M100 har däremot fördelen av en större sensor, så man kan ändå få ut mer information från en råfil än från en bild tagen med exempelvis en iPhone 8 Plus.
M100:s största fördel jämfört med mobilen är den optiska zoomen och möjligheten att byta objektiv. Det finns även andra fördelar. M100 är snygg och ligger fint i händerna. Skärmen kan vridas runt för selfies, och kameran har wifi-anslutning och Bluetooth.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ergonomin är bra. Kamerahuset har ett fåtal knappar som är väl placerade, och skärmen, som kan vinklas framåt, är tryckkänslig.

Vi blir inte imponerade av kamerans funktioner, och inte heller av jpeg-filernas bildkvalitet jämfört med de bästa mobilmodellerna.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24 mio. pixels
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3 tommer
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25.600