canon77D

CANON EOS 77D

EOS 77D är Canons förnuftiga mellanklassmodell för entusiast­marknaden. Autofokusen är nu en klass bättre, och så har man gjort en rad andra välkomna förbättringar.

#Kameror #21
8.9

Canon EOS 77D ruckar på kamerajättens nummersystem. När nya 77D avlöser EOS 760D hoppar den nämligen över från de tresiffriga modellerna till de tvåsiffriga som vanligen är dyrare och mer avancerade. 77D har bl.a. en skärm på ovansidan, vilket lyfter den över 750D och 800D.
Det första vi hittar i lådan är en liten men bra sak. 77D levereras med en bättre och bredare axelrem än de billigare modellerna. Ytterligare tre saker visar redan på utsidan att det rör sig om en entusiastkamera. Det är den utmärkta lcd-displayen med belysning på ovansidan, som visar kamerans inställningar. Dessutom har den ett exponeringslås och en AF-ON-knapp, som många yrkesfotografer föredrar när de ska aktivera autofokusen, snarare än att använda utlösarknappen. Slutligen sitter det en inställningsratt på baksidan, i stil med de större modellerna.
Autofokusen har 45 punkter. Den är blixtsnabb och effektiv och täcker det viktigaste i bildytan. Jämfört med vissa av de dyrare modellerna är det knepigt att ändra fokusmönster och fokuspunkt, men det är extremt mycket bättre än på föregångarna. En punkt som inte har förbättrats är sökaren. Den är fortfarande en liten, mörk spegelsökare, där de dyrare modellerna har en större och ljusare prismasökare.
Å andra sidan är det svårt att ha invändningar mot bildkvaliteten. Skärpan och färg­återgivningen är härlig, och sensorn på 24,0 megapixel ger en utmärkt detaljåtergivning som är bättre än på många väsentligt dyrare kameror. Bildbrus syns så smått vid ISO 6 400 och påverkar detaljåtergivningen från ISO 12 800. De två sista stegen upp till det högsta värdet på 51 200
bör emellertid undvikas.

Tillsammans med kameran introducerar Canon ett nytt EF-S 18-55mm IS STM-paketobjektiv. Föregångaren var 1,5 cm längre, och man märker att det nya är mer kompakt. Dessutom är det av god optisk kvalitet, även om mekaniken är rätt plastig. Priset för den lilla storleken är att bländaren bara går mellan F4.0 och 5.6 till skillnad från föregångarens F3.5–5.6. Bland andra Fujifilm levererar ett motljusskydd tillsammans med sin normalzoom, men hos Canon måste man fortfarande köpa det som tillbehör.
Kameran ställs in med hjälp av ett välfungerande samspel mellan knappar, rattar och en bra skärm där de tryckkänsliga elementen är fint integrerade i det lysande menysystemet. Till skillnad från konkurrenterna har 77D inga programmerbara funktionsknappar, men man kan byta funktion på ett par av knapparna.
Canon satsar stort på video, så vi hade förväntat oss att avlösaren till EOS 760D skulle kunna spela in 4K-video. 77D spelar i stället in Full HD med 50 bilder i sekunden, och det går att komplettera den inbyggda mikrofonen med en extern. Vi tycker inte att det är något stort problem att kameran inte har 4K. Dels blir video­filerna mycket mindre, och därmed är de betydligt enklare att hantera när man ska klippa ihop sin video, dels behöver det vara en riktigt bra och stabil inspelning för att man på allvar ska se någon kvalitetsskillnad.
Till videofunktionen hör en digital bildstabilisering i fem led. Man aktiverar den i videomenyn och den har god effekt, men den ger en liten beskärning av bilden. Kombinationen av en Dual Pixel-sensor, som ger exakt autofokus vid live view och video, och ett STM-objektiv ger en elegant och glidande autofokus vid videoinspelning. En dum detalj är på/av-knappen. Från läget Off puttar man den ett steg åt höger för att sätta på kameran och två steg åt höger för att spela in video. Det är alldeles för lätt hänt att man råkar putta över den hela vägen till video. Och när den står i det läget kan man inte fotografera. Till skillnad från 800D har 77D en inbyggd intervalltimer. Den kan användas för att göra en timelapse-video där kameran tar en rad bilder som man sedan kan lägga samman till en video.
77D har välfungerande wifi- och Bluetooth-anslutning till en smartenhet, så att man bland annat kan fjärrstyra kameran. Jämfört med konkurrenterna ligger 77D bland de främsta när det handlar om vilka kamerafunktioner som man kan styra från exempelvis Canons Camera Connect app.
Totalt sett är 77D en liten och lätt spegelreflexkamera med en väldigt fin bildkvalitet och autofokus till ett hyggligt pris.

Omdöme

Summan av kardemumman är att du med nya EOS 77D kan ta snygga och knivskarpa bilder, även när motiven är krävande och snabbrörliga.
Kamerans lilla, mörka spegelsökare imponerar inte nu när de spegellösa
systemkamerornas elektroniska sökare ständigt blir allt bättre.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
51200