anm_canon6D2_01

Canon EOS 6D Mark II

Efter drygt fem år har Canon äntligen släppt en avlösare till EOS 6D. I mycket liknar den nya kameran sin föregångare, men under ytan har det hänt ett och annat.

av Prylguiden #Kameror #21
8.7

Canon EOS 6D Mark II är vid första
ögonkastet förvillande lik den första EOS 6D-modellen. Den fick nästan fem år på marknaden, vilket är väldigt länge. Vikt och mått är nästan desamma, och med några få undantag sitter kontakter, knappar och rattar på samma plats som hos föregångaren. De mest iögonfallande förändringarna är den nya kontakten på framsidan för en fjärrutlösare samt skärmen som nu kan vinklas och vridas. De stora nyheterna hittar man också under huven. Autofokusen har förbättrats avsevärt och har nu 45 fokuspunkter. Gamla 6D hade 11. Med Mark II kan man gruppera fokuspunkterna som t.ex. på de nya EOS 5D-modellerna. Hela 27 av de 45 fokuspunkterna är aktiva vid F8.0, så autofokusen fungerar även när du använder telekonverter. Fokusens hastighet och precision vid foto är väldigt bra och hänger med i kamerans ökade topphastighet på 6,5 bilder i sekunden. Den största förbättringen är dock autofokusen vid video och live view. Här ger den nya Dual Pixel-sensorn bra och glidande fokuseringar – inte minst med ett av Canons nya STM-objektiv. Kameran kan dessutom fokusera genom att man pekar på den tryckkänsliga skärmen. Det fungerar väldigt bra. Tyvärr har kameran, till skillnad från bl.a. EOS 5D Mark IV, inte någon joy­stick för t.ex. val av fokuspunkter.
När det gäller bildkvalitet är den gamla 6D svår att överträffa, och EOS 6D Mark II är, trots sina 26,0 megapixel, knappt märkbart bättre än föregångaren med avseende på detalj- och färgåtergivning, bildbrus och dynamiskt omfång. Trots en ny ljusmätare behöver man ofta använda exponeringskompensationen för att få en korrekt exponerad bild, men det är lätt och man vänjer sig snabbt vid det.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

EOS 6D Mark II är en utmärkt fullformatskamera med tydligt förbättrad auto-fokus. Kameran har inbyggt wifi, Bluetooth och gps, och ergonomin är i toppklass.
Efter fem år borde 6D Mark II skilja sig tydligare från föregångaren. Skärmen hade gärna fått vara större, och vi saknar en joystick. Spelar inte in 4K-video.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
26
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6,5
Max. ISO
102400