Canon EOS 4000D

EOS 4000D är ett nytt exempel på hur billig en DSLR kan bli. Tanken är god, men resultatet är en så nedbantad kamera att den inte är något bra köp.

#Kameror #21
7.8

Canon EOS 4000D är på flera punkter identisk med EOS 2000D, men den utmärker sig genom att den är ännu enklare och genom att vara Canons billigaste DSLR-kamera någonsin. Det låga priset har medfört att lcd-skärmen bara är på 2,8 tum, och sökaren kräver god syn eftersom dioptrijusteringen har rationaliserats bort. Därmed kan man inte anpassa den efter sitt synfel. Sökaren är dessutom mörk och liten, så den är svår att använda med glasögon. Objektivfattningen är tillverkad av klen plast, och den inbyggda blixten måste aktiveras på manuell väg.
Canon har också snålat med APS-C-sensorn. Upplösningen är nere på 17,9 megapixel, i jämförelse med 24,0 megapixel hos EOS 2000D, men bildkvaliteten är ändå bättre än väntat. Trots den lägre upplösningen räcker detaljåtergivningen med råge till det mesta, och färgerna är snygga även vid svåra ljusförhållanden. ISO går till 12 800 men man bör inte gå över 6 400 utom i yttersta nödfall. Auto ISO går också bara hit. Kameran kan korrigera vinjettering hos Canon-objektiv, men inte missteckning. Men trots den fina bildkvaliteten är kameran rätt spartansk. Video spelas in i Full HD, medan autofokusen mäter i nio punkter mitt i bilden. Den fungerar fint på enstaka bilder, men imponerar inte när man använder kontinuerlig fokusering. Den kontinuerliga autofokusen är inte heller optimal vid live view. Kameran kan ta 3,0 bilder i sekunden, vilket inte är mycket till action. Meny och hantering är enkla med den allra mest avskalade versionen av Canons fina användargränssnitt. Trots det låga priset har EOS 4000D wifi som kan anslutas till mobil, surfplatta, en annan kamera, skrivare eller internet. Vi lägger hellre ytterligare några hundra kronor på den bättre EOS 2000D med metallfattning, dioptrijustering och högre upplösning.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Bra bildkvalitet om du tittar på dina bilder på skärmen och sällan beskär eller skriver ut i större format än A4.

Om du använder glasögon är det svårt att se sökaren, och då försvinner hela vitsen med en spegelreflexkamera. Spartansk autofokus.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
2,8”
Bilder/sekund
3
Max. ISO
13000