Canon EOS 250D

Nya EOS 250D sätter rekord: den är världens minsta DSLR-kamera med vridbar skärm.

av Prylguiden #Kameror #21
8.8

Nya EOS 250D sätter rekord: den är världens minsta DSLR-kamera med vridbar skärm. Och den har mer att bjuda på än man kan förvänta av en kamera i denna klass. Det finns många likheter med den kompakta system­kameran EOS M50, bland annat den nya ­DIGIC 8-processorn som gör att man kan filma i 4K-kvalitet. Bara det är ett steg vidare från den tidigare modellen, EOS 200D.
Sökaren är en aning för liten och mörk, och den har nio fokuspunkter. När man använder skärmens live view som sökare får man tillgång till hela 3 975 punkter. Här kan man även använda den nya, välfungerande ögonregistreringen som också finns i de stora R-modellerna.
Det är en stor fördel att man kan välja funktioner och fokuspunkt på pekskärmen, och man kan även ta bilder genom att trycka på skärmen. På skärmen återges bilderna dock inte helt korrekt, och det gjorde att vi använde exponeringskompensation i situationer där det egentligen inte behövdes. Det gav oss både under- och överexponerade bilder. Man måste alltså vänja sig vid skärmen, och vi använde histogrammet en del för att säkra exponeringen. Detaljering och färgåtergivning är dock verkligt bra.
Ergonomin är helt okej trots det kompakta formatet. Vikten är låg och kameran ligger perfekt i händerna. Handgreppet, som har blivit djupare, känns behagligt och går hand i hand med den användarvänliga menyn. Vi testade 250D med det ­utmärkta objektivet EF-S 18-55mm F4.0-5.6 IS STM, som säljs tillsammans med kameran för totalt 7 190 kronor. Kameran finns i svart, vitt och silvergrått.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Säker autofokus med fin ansiktsigenkänning. Bra bildkvalitet med fin
detaljering och snygga färger. Bra och tydliga video­inspelningar i 4K. Skärmen är inte
helt att lita på. Kort batteri-
hållbarhet.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
51200