canon200D_03

Canon EOS 200D

EOS 200D är Canons minsta och lättaste DSLR-kamera. Den är elegant och välfungerande och tar bra bilder. Men delar av tekniken är inte helt uppdaterade.

av Prylguiden #Kameror #21
8.9

Canon EOS 200D imponerade på oss trots det överkomliga priset. Den är härligt elegant och inte mycket större än en kompakt systemkamera utan spegel, och det fina samspelet mellan knapparna och den tryckkänsliga skärmen ger enkel inställning av de flesta av kamerans funktioner.
På/av-knappen är inte helt optimalt utformad och gör det alltför lätt att gå över till videoinspelning i stället för fotografering. Den billiga sökaren är förvisso bra för att vara av den här typen, men den är inte lika ljus och skarp som en äkta prismasökare. Skärmen är bra för att ställa in kameran, men inte helt pålitlig när man ska utvärdera bilderna. I början fick vi en del överexponerade bilder eftersom vi lurades att använda exponeringskompensationen. Här får man använda histogrammet snarare än skärmbilden. Autofokusen är bra vid vanlig användning. Den är av den klassiska Canon-modellen med nio fokuspunkter i rutmönster som vi såg första gången i EOS 400D.
Bildkvaliteten är utmärkt med bra exponering, fin detaljåtergivning och snygga färger även i dåligt ljus. Upp till ISO 6 400 blir bilderna fina, och ISO 25 600 går absolut att använda.
Canons nya paketobjektiv, EF-S 18-55mm F4.0-5.6, är en trevlig bekantskap. Mekaniskt känns kvaliteten mycket högre än hos andra jämförbara objektiv, och optiskt är det väldigt bra. EOS 200D spelar in video i upp till Full HD. Vi hade väntat oss 4K.
Sammanfattningsvis har EOS 200D allt vad familjefotografen behöver. Den är liten, snygg, lätt, relativt enkel att använda, och så tar den jättefina bilder. Om man där­emot tänker använda sin nya kamera till mer krävande tillämpningar som sport eller andra snabba motiv, skulle vi välja den lite större och mer avancerade EOS 800D.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

200D är en kompakt, elegant DSLR-kamera som tar bra bilder och är ett sant nöje att använda. Ett riktigt bra alternativ för nybörjare och sällanfotografer.
Autofokusen är fortfarande Canons gamla trotjänare med nio punkter i rutmönster mitt i bilden. Dessutom är videoupplösningen inte så bra som vi hade velat.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
51200