Sony Cyber-shot DSC-HX99

Världens minsta kompaktkamera med 30x zoom är inte bara ännu en fickkamera. HX99 har nämligen stora likheter med Sonys mer avancerade kameror.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.8

Sony Cyber-shot DSC-HX99 Med sitt mycket kompakta yttre liknar HX99 de enastående och avancerade fickkamerorna i Sonys snygga RX100-serie. Men med HX99 får du ett mycket kraftigare objektiv, som motsvarar hela 24–720 mm. Däremot är bildsensorn cirka fyra gånger mindre. Med F3.5 som största bländare har inte kameran det mest ljusstarka objektivet, men Zeiss-optiken gör det bra. Det finns dessutom optisk bildstabilisering så att du kan fota handhållet i dagsljus i hela brännviddsområdet. Programratt, knappar och meny är överskådliga och påminner också om RX100-
kamerorna, men knapparna är väl små. Med ringen runt objektivet kan du justera t.ex. bländare eller slutartid.
Trots sina kompakta mått har kameran inbyggd sökare, liksom hos flera RX100-modeller. Den är av typen OLED och är dold men fälls upp med en knapptryckning. Sökaren med en upplösning på 638400 punkter gör bra ifrån sig och är till stor hjälp i solsken. Även en popup-blixt har fått plats.
Bildkvaliteten i jpeg-filerna är utmärkt med tanke på den lilla sensorn på 1/2,3 tum, som har 18,0 megapixel. Exponeringen är bra och färgerna fina. Detaljåtergivningen imponerar inte, vilket är normalt med en så liten sensor. ISO går till 6400, men brus kan anas från ISO 1600. ISO 12800 kan uppnås med en funktion där kameran sätter ihop flera foton, men resultatet blir dessvärre mindre bra. HX99 kan fota i råformat och ta tio bilder per sekund. Autofokus är överraskande snabb för en så liten kamera och den automatiska ögonregistreringen vid porträtt fungerar fint. Den tryckkänsliga skärmen kan användas som pekskärm så att du kan placera fokuspunkten med fingret medan du tittar i sökaren.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En kompetent kompaktkamera i minimal förpackning. Bra funktioner och fin bildkvalitet i både foton och video i denna klass. Bra sökare.

Objektivet kunde ha varit mer ljusstarkt. Priset är högt i förhållande till sensorstorleken, och ergonomin med de små knapparna är inte den bästa.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
18
Brännviddsförl./optisk zoom
30
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400