Sony Cyber-shot DSC-HX400V

Med DSC-HX400V satsar Sony mer på hederliga specifikationer än rekord, vilket är bra. Kamerans 50x zoom räcker nämligen långt för de flesta, inte minst om man högprioriterar bildkvaliteten.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.7

Även om försäljningen av kompaktkameror är vikande, finns det fortfarande ett par kameratyper som är rätt populära. Det gäller särskilt modeller med kraftig zoom som DSC-HX400V med 50x zoom. Kameran täcker området 24–1200 mm. Här får man både cmos-sensor, Carl Zeiss-optik, en vridbar skärm med en upplösning på 921 600 punkter, tio bilder i sekunden, wi-fi, gps och video i Full HD – och det är inte dåligt.

Det gedigna objektivet med en bländare som går från F2.8 till F6.3 är iögonfallande och ger intryck av kvalitet. Objektivet tecknar skarpt, och den inbyggda zoomringen gör det lätt att zooma. Det ingår optisk bildstabilisering som korrigerar både vertikalt och horisontellt, vilket också behövs på fullt tele tele där det är överraskande enkelt att få skarpa bilder.

Snygg skärpa

Iso-omfånget går från 80 till 3 200, men med funktionen Multi Frame NR där kameran tar flera bilder och lägger samman till en enda kan man komma upp i iso 12 800. Här är bildkvaliteten dock inte bra. Upp till iso 1 600 hålls bildbrus fint under kontroll, och här briljerar kamerans höga upplösning med en mycket tjusig detaljåtergivning. Vid högre värden går brusreduceringen hårt fram. Det ger mindre brus men även färre detaljer. Färgerna är snygga med fin kontrast. Exponeringen är generellt säker, men vid motiv med stora skillnader mellan skuggor och högdagrar behöver kameran hjälpas på traven med exponeringskompensation.

Ergonomin är bra, och den vridbara skärmen är praktisk. Den är dock inte tryckkänslig. Sökaren har en upplösning på 201 000 punkter, och den fungerar bra. Man kan välja manuellt, bländarprioriterat eller slutartidsprioriterat program. Dessutom finns det funktionsknappar som underlättar åtkomst till centrala inställningar som vitbalans och iso. Det är synd att man inte kan fotografera i råformat. Men man kan fröjda sig åt en fin videokvalitet i Full HD.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Zoomobjektivet i Sony DSC-HX400V tar poäng med övertygande skärpa. Bildkvaliteten är generellt fin för en kamera i den här klassen, och de många funktionerna, inklusive wi-fi, fungerar optimalt. Panoramafunktionen är förträfflig. Vi saknar dock möjlighet att fotografera i råformat, bättre brushantering vid höga iso-värden och en tryckkänslig skärm.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
50x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
3200