anm_panaFZ2000_01

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Med en stor 1”-sensor och 20x zoom är Panasonics nya kompaktkamera ett alternativ till mindre spegelreflex- och systemkameror med APS-C-sensorer.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 är ungefär lika stor som en spegelreflexkamera inklusive objektiv, och med sina 915 gram väger den till och med lite mer. Vid användning känns FZ2000 också som en spegelreflex. Den har många knappar och rattar, och skärm och sökare är bra. Starttiden är godkänd, 1,4 sekunder, men kamerans motorzoom behöver nästan tre sekunder från vidvinkel till tele. Vi blev överraskade av att se bildbrus och tecken på hård komprimering vid relativt låga ISO-värden och i högsta jpeg-kvalitet. FZ2000 kan ta råbilder, och när vi konverterade råbilder med högt ISO i Photo­shop fick vi markant bättre detaljåtergivning och bildbruset gick ner. Kamerans optiska bildstabilisering är mycket effektiv. Objektivet motsvarar 24–480 mm, och den största bländaren går från F2.8 till F4.5, vilket bidrar till att göra kameran attraktiv. Den tryckkänsliga skärmen på tre tum är stabil och kan vinklas och vridas åt alla håll. Den inbyggda blixten når 13 meter, och en extern blixt kan monteras i tillbehörsskon. FZ2000 kan filma i 4K, och en fördel är att det går att ta ut enskilda bildrutor från 4K-filmklippen. På detta sätt får man jpeg-stillbilder där motivet ser ut exakt som man vill ha det. Dessutom kan funktionen användas till att öka skärpedjupet. Kamerans största potential ligger i det enorma zoomområdet. För samma pris får du dock bättre bildkvalitet med en system- eller spegelreflexkamera i kombination med ett bra objektiv.

Kameran är ett allt-i-ett-paket som kan nästan allt, så FZ2000 är en bra kamera på resan. Den har naturligtvis all klassisk automatik, som väljs med inställningsratten på kamerans ovansida. Dessutom finns en iA-motivautomatik som låser de flesta inställningarna, vilket är bra för familjemedlemmar utan fotointresse. Om de använder denna inställning kan det inte gå helt fel. Kameran har inte mindre än sju programmerbara funktionsknappar som sitter utspridda ovanpå och på sidan av kameran. Och som om inte det var nog finns det på kamerans vänstra sida ett skjutreglage med vilket man väljer mellan fyra olika inställningar för kamerans inbyggda ND-filter. Filtret kan dock inte användas när man filmar. Många gillar säkert det stora utbudet av funktionsknappar, men andra tycker nog att det är krångligt. En annan bra detalj när man är ute och reser är online-handboken: Du sitter på hotellrummet med kameran och letar efter en viss kamerainställning, men handboken på 344 sidor ligger hemma i garderoben. Men lugn! Du går in i kameramenyn och väljer ”online–manual”. Då visas en QR-kod som du använder för att öppna handboken via wifi i mobilen eller på surfplattan. Det är en liten men praktisk detalj. En annan bra detalj på semestern är att du kan ta panoramabilder som sätts ihop till jpeg-filer direkt i kameran. Till kameran medföljer ett stort och fyrkantigt motljusskydd med seriöst utseende som ger bra skugga och skyddar kameran.
När detta skrivs har FZ2000 bara en konkurrent, nämligen Sony RX10 III. De två kamerorna påminner mycket om varandra när det gäller specifikationer och prestanda. Sonys zoom går från 24 till 600 mm, men å andra sidan kostar kameran 15990 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kamerans optiska bildstabilisering och stora zoomomfång fungerar utmärkt. Det går att ta ut stillbilder från kamerans filmklipp.
Trots den relativt stora sensorn är detaljåtergivningen i jpeg-bilder överraskande otydlig redan från låga ISO-värden. Motorzoomen är mycket långsam.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
20
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
12
Max. ISO
25600