panasonic_lumix_gx800_sil_front

Panasonic Lumix DC-GX800

Panasonics nya kompakta systemkamera ger utmärkt bild­kvalitet och 4K-video i toppklass. Och GX800 har ett par praktiska funktioner i rockärmen.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GX800 är den första kompakta systemkameran för nybörjare i Panasonics nya tresiffriga GX-serie. Den stora frågan är emellertid varför man ska investera 4890 kronor i en liten kamera när man redan har en dyr mobiltelefon med hög upplösning.
Efter en testrunda med GX800 kan vi emellertid lugnt påstå att kameran överträffar alla mobiltelefoner när det gäller bildkvalitet och video. Med GX800 får man knivskarpa bilder så länge man håller sig under ISO 12 800. Kameran har en Micro Four Thirds-sensor på blygsamma 16,0 megapixel, men bilderna blir ändå inte vidare brusiga, och brusreduceringen börjar inte jobba på allvar förrän vid ISO 6 400. Det hopfällbara paketobjektivet på 12–32 mm ger en imponerande skärpa, och detaljgraden är verkligt bra. Det beror bland annat på att kameran inte har något optiskt lågpassfilter. Kontrasten är balanserad, även vid svåra motljusmotiv, och färgåtergivningen är varm med en fin mättnad.
GX800 har en tryckkänslig skärm på tre tum som kan vinklas 180 grader uppåt, vilket gör det lättare att ta välkomponerade selfies. Man får klara sig utan sökare. Om man inte vill vara utan sökare får man i stället välja GX80.
Den bästa funktionen är 4K-filmning. Via 4K-knappen kan man dessutom plocka ut 30 stillbilder i sekunden från videoklippen. Var och en av bilderna har en upplösning på 8,0 megapixel, och funktionen är lysande när man vill fånga det avgörande ögonblicket. Post focus-funktionen där man kan justera fokus efter tagningen fungerar riktigt bra – särskilt om man använder Lumix DC-GX800 till makro. Den lilla blixten är inte särskilt kraftig och används lämpligen som
upplättningsblixt.
Kameran har 22 inbyggda digitala filter som kan ge bilderna precis det nostalgiska uttryck som man drömmer om. Kamerans svagaste punkt är dess autofokus som får en del problem i svagt ljus.
Den inbyggda blixten är inte vidare stark, så den lämpar sig bäst som upplättningsblixt.
GX800 kan bara användas med microSD-kort, och här är det viktigt att tänka på att man ska välja de snabbaste tillgängliga korten om man vill få ut det mesta av kamerans 4K-funktioner.
Kameran har en härligt kompakt design och kan absolut få plats i en ficka. Dock innebär den kompakta storleken också att knapparna och inställningsrattarna är irriterande små.
I och med att det rör sig om en Micro Four Thirds-kamera kan du även använda den tillsammans med alla kompatibla objektiv från både Olympus och Panasonic – och det har blivit en hel del under årens lopp. Kameran finns tillgänglig i svart och silver.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Utmärkt bildkvalitet för priset. Möjligheten att plocka ut stillbilder ur 4K-videoklipp är bra när man ska fånga rätt ögonblick, t.ex. i sport.
Autofokusen får problem i svagt ljus. Kamerans knappar och inställningsrattar är för små, och blixten är i svagaste laget.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600