olympus Tough-5

Olympus Tough! TG-5

För första gången kan du nu ta bilder i råformat och spela in video i 4K med en robust kompakt­kamera. Men varför har man minskat upplösningen?

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.5

Till skillnad från konkurrenterna kan Olympus robusta TG-4 och TG-5 fota i råformat, vilket är en stor fördel. Och TG-5 kan till och med spela in video i 4K, vilket föregångaren inte kunde, och här får man klara, naturliga färger och fina detaljer.
Tämligen överraskande har upplösningen nu minskat till 12,0 megapixel jämfört med föregångarens 15,9 megapixel. Ett klokt beslut, anser vi. Det ger nämligen en väldigt bra detaljåtergivning upp till och med ISO 800 i och med att de enstaka pixlarna kan absorbera mer ljus och därmed visa fler bilddetaljer, särskilt i svagt ljus. Kameran täcker zoom­området 25–100 mm, och särskilt i vidvinkelområdet är skärpan riktigt fin, medan den dämpas lite i teleområdet. Vi testade kameran på Azorerna, där TG-5 klarade sig väldigt bra på valsafari och under vandringsturer med enorma temperaturskiftningar. En ytbehandlad lins framför objektivet motverkar kondens, och vi hade inte heller några problem med imma på linsen, vilket man annars ofta råkar ut för när man fotar under skiftande temperaturer och när luftfuktigheten är hög. Autofokusen är blixtsnabb, så länge man fotar i dagsljus. I svag belysning blir den däremot en aning långsammare, vilket är helt naturligt för den här typen av kamera.
Kameran har inbyggd gps, wifi, höjd- och djupmätare samt en termometer, som dock inte alltid var helt exakt. Ergonomiskt ligger kameran bättre i händerna än konkurrenterna, och via inställningsratten överst till höger når du exponeringskompensationen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fin bildkvalitet, särskilt i vidvinkelområdet, möjlighet för foto i råformat och ett stort urval av funktioner vid inspelning av video i 4K, bl.a. timelapse.
I teleområdet dämpas skärpan. Vi saknar också LED-ljus vid videoinspelningar, och i svagt ljus får autofokusen problem.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
4
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
20
Max. ISO
12800