Nikon D5

Lika säkert som att OS arrangeras vart fjärde år, kommer Canon och Nikon med nya flaggskepp i alldeles nya versioner. Den här gången är Nikon först ut med D5.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
9.0

Nikon D5 ger en osviklig känsla av trygghet när du ska ut och fotografera. Oavsett vad som händer är du redo för uppgiften. D5 har förbättrats på samtliga punkter som verkligen betyder något för de press-, action- och naturfotografer som är kamerans kärnanvändare. Upplösningen på 20,7 megapixel har ökat med 31 procent jämfört med D4, och det är bra – inte minst i situationer när du måste beskära bilderna. Serieexponeringarna går nu med 12 bilder i sekunden med autofokus och 14 bilder per sekund med spegeln uppe. Det är guld värt vid action där du mångdubblar dina chanser att få en fullträff. ISO går till 102 400 men kan ökas till astronomiska 3 280 000. På ISO 102 400 blir bild­erna överraskande bra, men vid högre värden blir de korniga, oavsett om du väljer kamerans jpeg-filer eller råkonverterar själv. De tre högsta värdena kan användas i nödfall. Det går att filma i upp till 29 minuter i 4K, och batteriet klarar hela 3780 exponeringar. Det är utmärkt. Autofokusen har 153 fokuspunkter som för första gången styrs av en separat processor. Precis som hos Canon behöver man jobba flitigt med att ställa in autofokusens sökfält, placering, ansiktsigenkänning, med mera, men om man gör det får man helt enkelt oöverträffad autofokus. Exponeringen och färg-
återgivningen är mycket fin med D5, även om kameran naturligtvis fortfarande inte kan tävla mot D810 när det gäller detaljåtergivningen. Bildkvaliteten är väldigt bra, särskilt för en så pass extrem kamera. Upplösningen är inte så hög, men för press- och naturfotografer är det också snarare hastighet och robusthet som man eftersträvar.

Nikons proffskameror är annorlunda uppbyggda än entusiastkamerorna. De har till exempel knappar i stället för inställningsrattar på programmen, förmodligen eftersom de kan tätas effektivare. Nya användare vänjer sig snabbt vid det, och om du går över från D3 eller D4 känner du dig genast som hemma, trots att man har möblerat om en smula och bland annat har flyttat på ISO-knappen.
Den nya lcd-skärmen på 3,2 tum har blivit tryckkänslig. Det har du användning av när du visar upp bilder och placerar fokuspunkten vid fotografering i live-view, men underligt nog kan du inte styra menyn på det här viset. det är dock väldigt bra att Nikon har tagit det här steget. På det hela taget är D5 ytterst välbalanserad, inte minst om du använder den tillsammans med objektiv som AF-S 24-70mm F2.8.
Kameran kan för första gången bara användas med XQD-kort i stället för CF. Ett kort på 32 gigabyte kostar 2195 kronor, men det överför 400 megabyte i sekunden. Det betyder i praktiken att du kan fotografera långa och blixtsnabba bildserier, även i råformat. När man beställer kameran kan man också välja att den ska levereras för CF-kort i stället för XQD.

Trots priset har D5 varken gps- eller wi-fi-funktioner inbyggda. Man kan dock köpa dem som externa tillbehör för 2280 respektive 6790 kronor. Vi har frågat Nikon varför. Svaret var att om dessa funktioner läggs inne i kamerans magnesiumhus blir sändar- och mottagarfunktionerna inte tillräckligt bra. Den externa wi-fi-enheten, WT-6, har i gengäld en räckvidd på upp till 200 meter, där en vanlig kamera med inbyggt wi-fi med lite tur kommer upp i tio meter. nackdelen är att de externa enheterna, inte minst gps-enheten med sin kabel, gör kameran sårbar och ohanterlig. Vi hade föredragit att wi-fi och gps blev integrerade på så vis att bara antennerna placerades utanpå det trygga magnesiumhuset.
vad är det bästa man kan säga om D5? Det är nog att under de veckor som vi testade kameran använde vi den till allt. vår vanliga utrustning blev kvarlämnad därhemma. Det var D5 som fick hänga med ut, och den löste alla realistiska uppgifter på bästa sätt.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det finns nästan inget som du inte kan fotografera med Nikon-systemets nya flaggskepp. Bildkvaliteten är väldigt bra. Video i 4K är ett extra plus.
Ingen jättehög upplösning. Imponerande hög ljuskänslighet, men de två högsta ISO-värdena är rätt korniga. Ingen inbyggd Wi-Fi. Menyn kan inte styras via pekskärmen.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
20,7
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
14
Max. ISO
3.280.000