anm_nikonD3400_01

Nikon D3400

D3400 tar över som Nikons minsta spegelreflexmodell. Vi blev stundtals väldigt imponerade av D3400, men på enstaka punkter är vi inte helt nöjda.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.8

Nikon D3400 ligger med sin design, med knapparnas placering och ergonomin, nära de större modellerna som är populära bland både yrkesfotografer och entusiaster, och nästan alla Nikon-tillbehör kan användas med kameran. Ett flertal specifikationer, bland annat sensorn på 24,0 megapixel, har kameran gemensamt med de större syskonen. Kameran ligger riktigt bra i händerna, och både spegelsökaren och den 3,0 tum stora skärmen är av fin kvalitet för en kamera i den här klassen. Kamerans upplösning är oförändrad och processorn är fortfarande en Expeed 4. Även skärmen och sökaren är desamma som tidigare. Topphastigheten vid serietagning är fortfarande fem bilder i sekunden, och högsta kvalitet för video är fortfarande Full HD med 60 bilder i sekunden. EL14a-batteriet går också i repris. Därför överraskar det att D3400 plötsligt klarar 1 200 bilder per batteriladdning, när D3300 tog 700. Förklaringen står att finna i Nikons nedskärningar på D3400. Blixten är mycket svagare. Ledtalet har gått ner från 12 till 7, och den ultrasoniska sensorrengöringen är borta. Detta sparar ström. Man har slopat ingång till en extern mikrofon samt usb-ingången där man bl.a. kunde ansluta gps eller en wifi-enhet. Dessa fyra punkter fick oss att fundera på om D3400 egentligen är ett steg tillbaka. Kameran har emellertid Bluetooth-baserad SmartBridge som alternativ till wifi, och när vi granskar de jpeg-bilder som kommer direkt från kameran, är D3400 synbart bättre med ökad skärpa, kontrast och färgmättnad. Brus hålls i schack till ISO 6 400, blir synligt i svagt ljus på 12 800 och blir störande på 25 600. Skärmen är varken tryckkänslig eller vridbar.

En märkbar skillnad mellan dyra och billiga spegelreflexer är autofokusen. D3400 har blygsamma 11 fokuspunkter, och man behöver gå in i menyn för att växla mellan enkel och kontinuerlig fokusering samt mätmönster. Om man har valt inställningen med en enda fokuspunkt är det lätt att välja punkt med hjälp av väljaren kring OK-knappen på kamerans baksida. I gengäld är autofokusen vid videoinspelning och live view två till tre gånger snabbare och helt tyst med Nikons nya AF-P-objektiv med stegmotor, jämfört med när vi testade kameran med ett tystgående AF-S-objektiv.
Nikons minsta modeller har något som de stora kamerorna inte har. I likhet med D5500 kan D3400 lägga till digitala effekter på bilden redan vid exponeringen, och dessutom har D3400 en inbyggd fotoskola. Då ställer man in inställningsratten på Guide, och sedan klickar man i menyn sig fram till motivtypen som man vill jobba med, varpå man får förslag på relevanta kamerainställningar. Naturligtvis är de pedagogiska fördelarna med Guide-funktionen begränsade, främst på grund av den lilla skärmen, men under de senaste åren har Nikon utvecklat funktionen i en mer visuell och inspirerande riktning. Dessutom finns det på inställningsratten ett omfattande urval av program med helautomatik, motivprogram samt de fyra klassiska fotoinställningarna. Det finns kort sagt något för varje ambitionsnivå.
Kameran har totalt 18 knappar. Vid utlösaren sitter knappen för exponeringskompensationen, och det är bra. Däremot saknar vi direktknappar för att styra grundläggande parametrar som ISO och autofokus, och gärna även vitbalans. Det finns dock en enda Fn-funktionsknapp på sidan av kameran, som kan programmeras till att styra ISO, vitbalans, kontrast eller bildstorlek. Men man måste gå in i menyn för att anpassa autofokusfunktionen.
Priset gäller för endast kamerahuset. Man kan även köpa kameran i paket med objektivet AF-S DX NIKKOR 18-105mm F3.5-5.6G ED VR för 6 990 kronor. Vi rekommenderar det här objektivet för foto snarare än det minsta paketobjektivet, i och med att det har ett bättre zoomomfång.
Satsa däremot på paketet med objektivet AF-P DX NIKKOR 18-55mm F3.5-5.6G VR för 5 990 kronor om du även vill spela in video. Det här objektivet finns med och utan optisk bildstabilisering. Men det är VR-versionen med stabilisering som du ska köpa.
Om du redan äger Nikkor AF-objektiv, eller funderar på att köpa ett eller fler, ska du tänka på att D3400 inte har någon inbyggd fokusmotor. Det har den här objektivtypen inte heller, så om de används tillsammans måste du fokusera manuellt. Om du vill ha autofokus på AF-objektiven behöver du skaffa en Nikon D7200 eller större. De modellerna har inbyggd fokusmotor som kan driva de äldre objektiven, varav många fortfarande finns kvar i handeln. Om du har Nikons nya AF-S- eller AF-P-objektiv, fungerar autofokus fint.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

D3400 ger ett bra första intryck, tack vare den väldigt fina bildkvaliteten, bra ergonomi och mängden tillbehör som är kompatibla med kameran.
D3400 är tyvärr sämre rustad än föregångaren när det gäller blixtstyrka, sensorrengöring samt externa kontakter till gps m.m.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600