Nikon COOLPIX P1000

Med 125x zoom sätter P1000 alla andra kameror på plats. Det kraftiga teleobjektivet ger helt nya möjligheter, men kameran har också sina begränsningar.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.6

Nikon COOLPIX P1000 är inget mindre än ett zoommonster, och bilden ovan speglar tyvärr inte hur gigantisk den nya kompaktkameran är. Storleksmässigt motsvarar P1000 en stor DSLR-kamera à la Nikon D850, och den ligger bra i handen. Vikten är också maffiga 1415 gram.
Objektivet är i en klass för sig. Med 125x zoom täcker det inte mindre än 24–3000 mm. På fullt tele kan bara astronomiska ­teleskop hålla jämna steg. Här uppnår ­objektivet en längd på 36 cm, och då gäller det att hålla kameran väldigt stilla även om bildstabiliseringen faktiskt funkar riktigt bra. Objektivet är överraskande skarpt i hela zoomområdet, men skärpan minskar något på maximal tele. Ljusstyrkan går från F2.8 på vidvinkel till F8.0 på tele, där man ofta får öka ISO-värdet för att få en slutartid som är snabb nog att undvika skakningar.
P1000 har samma lilla sensortyp som man hittar i flera mobiltelefoner, samt en blygsam upplösning på 15,9 megapixel. Det betyder bland annat att detaljåtergivningen inte är den bästa när man ser bilderna i 100 procent. Men det är normalt för kameror med den här typen av sensor, och objektivet gör att vi kan komma nära avlägsna detaljer. Ljuskänsligheten är heller inte ­imponerande med ett högsta ISO-värde på 6400, vilket kan vara en ­utmaning om man till exempel vill ­fota stjärnor och ­planeter i mörker. Vi ­uppskattar att P1000 till skillnad från P900 kan fota i råformat. Man kan filma i 4K och det finns flera speciella program för sådant som mån- och fågelfotografering. Det är också bra att man kan ta upp till sju bilder per sekund i råformat. Men sedan är bufferten full och man får vänta ett par ­sekunder innan man kan fortsätta – och så flög fågeln iväg.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Imponerande brännviddsområde på 24–3000 mm och en överraskande effektiv bildstabilisering på full tele. Kamera med råformat och 4K-video.

Det är en stor och dyr kamera. Vi hade gärna sett en större sensor samt en tryckkänslig skärm hos en kamera i den här klassen.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
125x
LCD-skärm
3,2”
Bilder/sekund
7
Max. ISO
6400