fujiX-A10_01

FUJIFILM X-A10

Vanligtvis är Fujifilms kameror i X-serien inte bland de billigaste, men nya X-A10 kostar faktiskt under 6000 kronor – och den lilla kameran klarar sig fint.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.7

Fujifilm X-A10 är en genomtänkt spegellös systemkamera till ett rimligt pris, och den tar bra bilder. Dessutom är den rolig och inspirerande att ha att göra med. Kameran är liten, lätt och elegant med en antydan till retrodesign. Den reagerar snabbt och kompetent på utlösar­knappen och kan ta sex bilder per sekund. Exponeringen är säker. Färg­återgivningen är aningen kall, men det är lätt att ställa om den automatiska vitbalansen permanent i menyn, så att färgerna blir varmare. Du kan alltså få den färgåtergivning du vill ha.
X-A10 kan ta råfiler, men även jpeg-filerna har en stor dynamik med bildinformation som räcker långt vid bildbehandling på datorn. Upplösningen är på 16,0 megapixel, vilket visserligen inte är imponerande i dag, men det är tillräckligt för alla vanliga foto­situationer. Till skillnad från dyrare Fuji­film-kameror, som är utrustade med tillverkarens X-Trans-sensor, använder X-A10 ett vanligt Bayerfilter som delar upp grundfärgerna i rött, grönt och blått. Denna sensortyp används av många märken och fungerar väl i X-A10.
Skärmen kan fällas upp över kamerahuset när man tar selfies. En nackdel är dock att blixten, om den behövs, fälls upp just framför skärmen. 
Kameran har ett program för motividentifiering som fungerar bra. Det finns en programratt där man väljer motivprogram. Siffrorna och bokstäverna på skärmen är små och skärmen är inte tryckkänslig, så det krävs en del knapptryckningar för att lägga fokus i någon av de 49 punkterna. Vanliga bilder tagna med paket­objektivet på 16-50 mm fick emellertid bra skärpa nästan hela tiden.

Objektivet är av den billiga XC-kvaliteten, men det fungerar bra och rent optiskt är det kanske bäst i klassen med utmärkt skärpa i mitten vid alla bländare och brännvidder. Det förekommer ingen störande vinjettering eller missteckning. På 16 mm syns en viss oskärpa i hörnen vid F3.5 till F5.6, men bildmitten är knivskarp även här. Bruset är begränsat till och med ISO 12 800 medan det högsta värdet, ISO 25 600, präglas av kamerans brusreducering. Endast de blåaktiga färgerna och den låga upplösningen hindrar ett toppbetyg för bildkvalitet.  
En rolig, klassisk Fujifilm-detalj känns igen i X-A10. Mot slutet av den analoga eran var Fujifilm en stark konkurrent till Kodak med sina diafilmer för yrkesfolk. I X-kamerornas jpeg-filer har Fujifilm återskapat den färg, kontrast och skärpa som var så utmärkande för filmerna Provia, Velvia och Astia. Om du tog diabilder på den tiden kommer du att älska det. Annars rekommenderar vi Velvia, men byt till Provia eller eventuellt Astia om bilden ska återge svaga färger.
Kameran har wifi och kan filma, men bara i Full HD. För att filma trycker man helt enkelt på videoknappen. Man behöver inte ödsla tid på att ställa om kameran till videoläge när ett filmvänligt motiv dyker upp. Kameran har en enda programmerbar funktionsknapp. I utgångsläget är den inställd på ISO, vilket är klokt, men det finns även 24 andra möjligheter. Det finns två inställningsrattar, som båda används med tummen. Vid normal användning är det inget problem, men en bättre lösning vore att placera den ena på fronten, som på Fujifilm X-T1 och 2, för då kunde man styra den ena ratten med tummen och den andra med pekfingret. 
En liten, praktisk och ovärderlig detalj är Fujifilm ensamma om i den här kameraklassen: man får ett bra motljusskydd på köpet, och det är guld värt för bildkvaliteten. Skyddet skuggar frontlinsen precis som man håller handen för ögonen i starkt solsken. Till andra kameror måste skyddet köpas som tillbehör, om det över huvud taget finns. Hos Fujifilm får man alltså skyddet på köpet, och det är ett tecken på att på att företaget tar bildkvaliteten på allvar. 
Prismässigt ligger X-A10 i ungefär samma klass som Olympus PEN E-PL8, Panasonic Lumix DMC-GM5 och Sony Alpha6000. Man kan dock diskutera om inte en fotoentusiast ändå får mer för pengarna genom att köpa en spegelreflexkamera som Nikon D3400. Men som en liten, lätt och snygg kamera är Fujifilm X-A10 inte alls något dåligt alternativ.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Riktigt fin bildkvalitet i förhållande till kamerans storlek, vikt och pris. X-A10 är en kamera med snygg design som ligger skönt i handen.
Det tar tid att placera fokuspunkten, och i många situationer saknade vi en
elektronisk sökare samt en tryckkänslig skärm.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25600