DJI Phantom 4

Det finns så många nyheter och förbättringar i Phantom 4 att du lätt kan bli 16 000 kronor fattigare om du läser vidare. Kameradelen hör till de mest överraskande.

av Prylguiden #Kameror #DJI
9.4

DJI Phantom 4 är en kameradrönare med en tung uppgift. Den ska nämligen flyga vidare där den mycket populära Phantom 3 landade. Vi var mest spända på kameran i och med att den i princip är densamma som sitter på trean: 12,0 megapixel, fast bländare på F2.8 och en brännvidd på 20 mm. Dock hade DJI meddelat att objektivet skulle vara bättre, och vi kan lova att det märks. Bilder och video är påtagligt mer detaljerade. Även om vi gillar vår Phantom 3, är bildkvaliteten något suddig när man tittar riktigt noga. Version 4 är knivskarp om man jämför, och video som spelats in i 4K liknar proffskvalitet. I övrigt är den flytande upphängningen nu inbyggd i drönaren, vilket ger bättre skydd för kameran.
Nya sensorer på fronten gör att Phantom 4 i hög grad kan undvika hinder som väggar och träd. Vi testade till och med funktionen genom att flyga drönaren rakt mot ett nätstaket. Trots den glesa konstruktionen stannade drönaren självmant och meddelade att det fanns ett hinder.
Även den nya funktionen där drönaren följer ett motiv fungerar bra. Man använder en smartphone eller en surfplatta som skärm när man flyger, och om man t.ex. pekar på en cyklande person i bilden följer drönaren denna helt automatiskt.
De fyra motorerna under propellrarna har höjts jämfört med föregångaren så att man inte lika ofta får med propellrarna i bild, och så har version 4 fått en riktigt rolig, om än något farlig, ny funktion.
Om man aktiverar drönarens Sports-läge kan den nämligen komma upp i 72 kilometer i timmen, och då går det undan. Men man ska också veta att de nya sensorerna då stängs av, så att man inte längre är skyddad från att krocka med hinder.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Mycket skarpare bilder och video samt en rad nya funktioner och förbättringar gör Phantom 4 väsentligt bättre än den redan förträffliga Phantom 3.
DJI lovar att batteriet kan flyga 28 minuter på en laddning. Den faktiska tiden ligger närmare 23 minuter, så här lovar den kinesiska giganten för mycket.

Specifikationer

Märke
DJI