DJI Mavic Air

Den nya drönaren från DJI fokuserar först och främst på storleken och sätter nya kompakta standarder. Men hur påverkar det batteritiden och prestandan när det blåser?

av Prylguiden #Kameror #DJI
8.8

DJI Mavic Air väger bara 430 gram och är därmed den minsta drönaren med 4K från DJI. Den har i stora drag samma specifikationer som den populära Mavic Pro som vi också tidigare har recenserat. Det nya är – förutom storleken – att Air har fått två sensorer på akterpartiet. Det betyder att man kan flyga baklänges med mindre kollisionsrisk, tack vare att sensorerna upptäcker eventuella hinder och hindrar drönaren från att köra in i dem. Det funkar fint, och tack vare ny teknik kan Air flyga i en mjuk sväng runt hindret om man inte vill ha ett totalstopp.
En annan rolig nyhet är de inbyggda automatiska funktionerna, där drönaren flyger i bestämda mönster medan den spelar in video. Vår favorit är Asteroid, där drönaren flyger uppåt, tar en massa bilder och lägger samman dem till en video, där man till sist ser jorden som en liten, rund kula.
En annan nyhet är att drönaren har internminne på åtta gigabyte. Det är toppen om man råkar glömma kvar det lilla MicroSD-kortet hemma i kortläsaren.
Stillbilder blir på 12,0 megapixel, och bildkvaliteten är utmärkt. Bilderna blir i princip identiska med dem från Mavic Pro. Det dynamiska omfånget är inte i klass med vad man får hos en systemkamera. Det lilla objektivet på 24 mm F2.8 gör ett utmärkt jobb, men är inte bättre än en bra mobiltelefon. Videoklippen är skarpa och detaljerade, och 100 megabit per sekund innebär att kvaliteten har förbättrats.
Drönarens kompakta storlek går ut över batteriet som bara höll igång i 18 minuter. I gengäld klarade den lilla Air sig fint i vindar på tio meter/sekund.
Har man en Phantom 4 eller en Mavic Pro kan man vänta på en modell med större sensor och högre upplösning. Om man vill köpa en drönare nu är Mavic Air ett bra val.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

När de fyra armarna är hopfällda får Mavic Air lätt plats i en jackficka.
Rolig, bra autofunktioner, suverän app och fin fjärrkontroll.

Vi hade hoppats på en större sensor och högre upplösning i DJI:s senaste kameradrönare. Batteritiden är relativt kort.

Specifikationer

Märke
DJI