Canon PowerShot SX740 HS

Man hittar inte många nyheter hos det senaste tillskottet i Canons SX-serie av kompaktkameror i fickstorlekar. Men en av dem imponerar desto mer.

av Prylguiden #Kameror #21
8.9

Canon PowerShot SX740 HS är en av marknadens bästa fickkameror med ­superzoom. Först och främst tack vare det skarpa zoomobjektivet som motsvarar hela 24–960 mm. Det backas upp av en bra bildprocessor, en ­säker ­kontrastbaserad autofokus och inte minst en effektiv bildstabilisering. Färgåtergivning, kontrast­styrning och ­detaljåtergivning är väldigt fin för en kamera i den här klassen. I likhet med föregångaren är den högsta upplösningen 20,3 megapixel. En mindre nackdel är att ISO bara går upp till 3 200 – men å andra sidan kan man vara säker på att slippa ISO-brus i bilderna.
SX740 HS är uppgraderad med avseende på hastighet, och vi tog bildserier vid enkel autofokus med nio bilder per sekund under ett par sekunder, varpå det börjar gå långsamt. Vid kontinuerlig autofokus utlovar Canon 7,4 bilder i sekunden. Vi märkte att det i hög grad berodde på motivet. Utan autofokus kom vi upp på 10,0 bilder i sekunden. Fina siffror för en kamera i den här klassen.
När man vinklar skärmen uppåt och framåt går kameran över till selfie-läget. Här kan man i menyn välja ­digital bakgrundsoskärpa. Autofokusen är ­effektiv, även i kontinuerligt läge, men ansikts­igenkänningen missar ofta ansikten i motivet. Design och finish är eleganta, och ergonomin är fin med handgrepp i gummi. LCD-skärmen på 3,0 tum är ljus, skarp och enkel att läsa av. Den är inte tryckkänslig, men det gör inte så mycket. På en så liten kamera är det lätt att råka snudda vid den och göra en oönskad inställning. Fotoentusiasten har glädje av de manuella inställningarna och all klassisk automatik, men man kan tyvärr fortfarande inte fota i råformat. Kameran har wifi och Bluetooth som fungerar oklanderligt, och så har SX740 HS fått 4K-video.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Imponerande snygg bildkvalitet över hela zoomområdet med tanke på priset och storleken. Bra bildstabilisering och effektiv autofokus.

Den smarta funktionen för ansiktsigenkänning blir lätt lurad. Vi saknar en elektronisk sökare och möjligheten att fotografera i råformat.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
40x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
9
Max. ISO
3200