anm_canon800D_01

CANON EOS 800D

EOS 800D delar sensor, processor och autofokus med 77D. Därmed tar den lika bra bilder som sin storebror till ett lägre pris – men man kan inte få allt.

av Prylguiden #Kameror #21
8.9

Canon EOS 800D handlar mer om förnuft än om känsla. Du kan spara 300 kronor om du är villig att göra avkall på ett par funktioner som finns i den dyrare EOS 77D. Invändigt är de två modellerna närmast likadana, så du kan inte avgöra om en bild är tagen med den ena eller den andra kameran. Hos EOS 800D får du klara dig utan displayen ovanpå kameran, inställningsratten på baksidan, låset på programratten, knappen som aktiverar autofokus samt intervalltimern. Remmen är smalare och linjerna rundare runt husets övre del. 800D saknar med andra ord inget som kan påverka kvaliteten i den färdiga bilden. 800D har ett nytt menysystem för nybörjare. Rutinerade fotografer kan uppleva det som tidskrävande att använda, men det är mer intui­tivt med förklaringar till inställningarna, så att man ser vilket alternativ som är bäst. Det är väl integrerat med den tryckkänsliga skärmen. När rutinen kommer kan du välja den klassiska Canon-menyn. Sökaren är en liten och aningen mörk pentaspegelsökare, liksom i 77D och andra kameror i klassen. För att få en äkta prismasökare får du hos Canon välja 80D. Autofokusen är snabb och exakt. Man väljer först mönster för de 45 fokuspunkterna. Sedan placerar man skärpan via knappar på baksidan. Men det går bra att låta kameran fokusera.
Bildkvaliteten bjuder på fin skärpa, bra detaljåtergivning och tilltalande färger. Svagt brus syns vid ISO 6400. Det påverkar detaljåtergivningen från ISO 12800, och de sista två ISO-stegen ger inte särskilt bra bildkvalitet. Sammanfattningsvis har vi sett väsentligt dyrare kameror som inte tar lika bra bilder.

Nästan alla knappar ligger vid högerhanden. Det betyder inte att vänsterhanden kan ta semester. Skärmen är nämligen tryckkänslig, och det har Canon utnyttjat bättre än något annat märke. Du trycker till exempel på ISO-knappen, så kommer ISO-skalan upp på skärmen. Nu kan du med vänstertummen enkelt välja det ISO-värde du vill ha, och på samma sätt är det med alla de andra klassiska funktionerna. I Canons nya nybörjarmeny hos EOS 800D är det dessutom lätt att aktivera ytterligare inställningar, bland andra fokusering eller val av tagningshastighet. Det enda som krävs är att man trycker på Q-knappen, antingen på skärmen eller på knappen på kameran. Det nya menysystemet kan väljas även i EOS 77D. Dessutom har Canon integrerat den tryckkänsliga skärmen med menyn även i proffsmodellen EOS 5D Mark IV, så på den här punkten ligger Canon verkligen i framkant just nu.
Canons wifi-system, inklusive Camera Connect-appen, är bland de absolut bästa på marknaden. Det är lätt att ställa in och ger användaren omfattande kontroll över kameran. Om du vågar kan du till och med använda systemet utan lösenord, så att det går snabbare att logga in. Det går att skapa en kontinuerlig Bluetooth-anslutning, så att alla bilder automatiskt förs över till telefonen i låg upplösning när du tar dem. En diod ovanpå kameran indikerar tydligt när wifi-anslutningen till mobilen är öppen. Det är en praktisk detalj.
Skulle vi själva välja Canon EOS 800D? Helt ärligt: nej. Det är en mycket bra och genomtänkt kamera med fin bildkvalitet. Men när prisskillnaden upp till den mer karismatiska 77D inte är större än några hundralappar, då väljer vi EOS 77D. Den är mer avancerad och för en entusiast går den snabbare att ställa in tack vare displayen på ovansidan och inställningsratten på baksidan. Men det är en smaksak, och det är positivt att Canon överlämnar valet åt oss konsumenter.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

EOS 800D har en verkligt bra autofokus och tar sex bilder per sekund. Bildkvaliteten skulle vi utan vidare acceptera även från en långt dyrare kamera.
Prisskillnaden är för liten jämfört med den större modellen EOS 77D, som
erbjuder mer. Bland annat saknar vi displayen på kamerans ovansida.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
51200