Yuneec Mantis Q

Marknaden för kameradrönare flyger bara åt ett håll för tillfället, men nu börjar något att hända. DJI får äntligen välbehövlig konkurrens. Åtminstone på papperet.

av Prylguiden #Fototillbehör #Yuneec
5.6

Yuneec Mantis Q gjorde oss uppriktigt talat glada när den lanserades. Mastodonten DJI dominerar nämligen marknaden helt på drönarsidan, och även om de gör ett utmärkt jobb saknar vi konkurrens som kan komma användarna till godo. Yuneec har varit med sedan 1999 och har i princip haft ett försprång på sju år jämfört med DJI. Mantis Q ser också ut att ge DJI:s lilla drönare Spark en rejäl match i de högre luftskikten. Yuneec stoltserar med både 4K-video och en batteritid på omkring en halvtimme per flygning. Det är dubbelt så mycket som Spark, och priset är nästan detsamma. Dessutom kan man fälla in armarna på Q, så den tar upp mindre plats än den annars kompakta Spark.
Tyvärr märkte vi snabbt att det finns goda anledningar till att DJI sitter så tungt på tronen. Trots otaliga försök och uppdatering av programvaran lyckades vi aldrig att kalibrera kompassen i Mantis Q. Vi dristade oss ändå till att flyga, och oftast lättade drönaren oroväckande snett eftersom den ena rotorn tog längre tid på sig att komma upp i fart än de övriga tre. När Mantis Q sedan kom upp i luften kände vi oss konstant otrygga. Drönaren flyger instabilt jämfört med de bästa konkurrenterna och de oprecisa styrspakarna på fjärrkontrollen underlättar inte arbetet.
Bildkvaliteten drar också ner betyget. Både foto och video ger suddiga detaljer och påminner om vad man fick med en mobiltelefon för minst fem år sedan. Videoklippen hoppar och dansar, för den digitala stabiliseringen är erbarmlig. I gengäld lever batteriet upp till den utlovade flygtiden – helt klart marknadens bästa i prisklassen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Späckad med funktioner och fina specifikationer. Allt får plats i en drönare som bara väger 480 gram och som styrs via en utmärkt app.

Flyger instabilt, inte alla funktioner fungerar optimalt, och vi blev snopna över bildkvalitetens samt stabiliseringens låga nivå. Saknar också kollisionssensorer.

Specifikationer

Märke
Yuneec