WD My Passport Pro 2TB

Den robusta hårddisken lovar full fart över fältet. Den kan dessutom ta backup automatiskt när man är på språng. Det kräver dock att datorn klarar dagens snabbaste standard.

#Fototillbehör #WD
9.0

Hårddisken från Western Digital är den första bärbara hårddisken som använder den snabba standarden Thunderbolt, som alla nya Mac-datorer och några få pc är födda med. Det rör sig dessutom om en så kallad raid-disk, eftersom den består av två separata diskar på var sin terabyte. Den speglar automatiskt data från den ena till den andra och tar därmed backup av sig själv. Det är genialiskt och funkar bra. En rejäl aluminiumram skyddar mot stötar, och en inbyggd fläkt håller enheten kyld. Det finns en inbyggd Thunderbolt-kabel men inga andra kontakter. Det är litet synd, eftersom man då inte kan använda disken med äldre datorer.
Vi överförde tio gigabyte data till en dator via Thunderbolt. Det tog 1 minut och 45 sekunder. från datorn till hårddisken tog det bara 1 minut och 16 sekunder. Med en usb 3.0-hårddisk tog detta 5 minuter och 10 sekunder respektive 6 minuter och 25 sekunder, alltså tre till fyra gånger så lång tid. Vid större datamängder kommer disken verkligen till sin rätt.

Omdöme

Även om den robusta hårddisken kostar nästan 2 000 kronor mer än en motsvarande usb 3.0-hårddisk är My Passport Pro absolut värd sitt pris. Hastigheten är perfekt för tunga video- och råfiler. Att den stöder raid och själv tar backup gör den bara ännu mer intressant.

Specifikationer

Märke
WD