Sony Xperia Z1

Här får man den hittills högsta kameraupplösningen i en Android-telefon, en stor bildsensor samt en ljusstark optik. Ändå är detaljåtergivningen en besvikelse.

#Fototillbehör #Sony
7.7

Sony har satt i en ljusstark optik på F2.0 i denna mobiltelefon, som dessutom är utrustad med en bakbelyst cmos-sensor av samma storlek som i många fickkameror. Och med 20,7 megapixel skulle man kunna förvänta sig massor av detaljer. Det får man dock tyvärr inte. Detaljåtergivningen är luddig, så de många pixlarna kommer inte alls till sin rätt, och mängden detaljer motsvarar bara den man får i en Iphone med 8,0 megapixel. Kameraprogrammet är okej, men man måste välja mellan helautomatiken Optimal auto, som exponerar i 16:9-format och bara med 8,3 megapixel, eller Manuellt, som är automatik med möjlighet att välja exponeringskompensation, vitbalans, iso och ljusmätmetod. Här kan man fota i full upplösning.

Det är trevligt att Z1 är vattentät. Tyvärr blir kameradelen omedgörlig i vattnet, då den tryckkänsliga skärmen inte kan skötas med blöta fingrar, och apparna öppnas av misstag. Som smarttelefon är Z1 utmärkt, och operativsystemet Android 4.2 funkar bra.

Omdöme

Z1 är en läcker telefon, och det är jättebra att den är vattentät, så att man kan ta undervattensbilder. Bildkvaliteten är utmärkt, men man kan inte alls dra nytta av de många pixlarna, och kameraprogrammet är litet förvirrande att jobba med.

Specifikationer

Märke
Sony