Sony FE 24-70mm F2.8 GM

Sonyobjektiv med balansproblem

#Fototillbehör #Sony
8.5

GM är en ny samling objektiv i Sonys extra högklassiga G-serie. Serien prioriterar en snygg bakgrundsoskärpa, det som kallas bokeh. GM står för G Master och markerar att de nya objektiven är toppskiktet i G-serien. Och mycket riktigt känns Sonys nya objektiv precis så läckert som priset låter ana.
Objektivet är avsett för systemkameror med E-fattning. Det är vädertätat och klarar sig under svåra väderförhållanden. Autofokusen har en så kallad piezoelektrisk motor som gör att objektivet kan fokusera snabbt och mycket tyst.
Knappen under G-märket är ett fokuslås, och dessutom finns det ett lås på zoomringen. Skärpan i bildens mitt är helt fantastisk. I bildhörnen är den bra vid F2.8, och från F5.6 håller den toppklass. Men ser en svag missteckning på 24 mm och en nästan omärklig vinjettering. Objektivets svaghet är balansen. Vår Alpha7R II väger 625 gram, medan objektivets vikt är 886 gram. Dessutom är längden hela 13,5 cm vid 24 mm och 16,5 cm vid 70 mm. I vissa sammanhang är därför Sonys ZEISS Vario-Tessar 24-70mm F4.0 för 10970 kronor fortfarande ett attraktivt alternativ. Sonys G- och ZEISS-objektiv fortsätter parallellt med den nya GM-serien.

Omdöme

Mekaniskt och optiskt på en mycket hög nivå. Fantastisk skärpa vid F5.6.
Det stora, tunga objektivet har balansproblem på de små och lätta Alpha7-kamerorna.

Specifikationer

Märke
Sony