anm_samsGalaxyNote8_01

Samsung Galaxy Note8

Samsung har slutat med traditionella kameror och satsar i stället stenhårt på mobiler med optimal bildkvalitet. Med Galaxy Note8 är de på rätt kurs.

av Prylguiden #Fototillbehör #Samsung
9.2

Samsung Galaxy Note8 har en skärm på 6,3 tum och två bakåtriktade kameror på 12,2 megapixel. Den ena kameran har en vidvinkel på motsvarande 26 mm F1.7, medan den andra motsvarar 52 mm F2.4. På fronten sitter en kamera på 8,0 megapixel som är avsedd för selfies och videosamtal.
Kamerorna kan, liksom på andra mobiler, användas med automatik som ger möjlighet att justera exponeringskompensationen. Dessutom kan man använda Pro-läget, där ISO kan ställas in manuellt mellan 50 och 800. Man kan även välja slutartid, vitbalans, autofokus, ljusmätningsmönster m.m. Bländaren på denna kameratyp är alltid fast.
I Pro-läget kan man ta bilder i råformat, vilket ger klart bättre möjligheter när man bildbehandlar. Som alltid när det gäller kameror med liten bildsensor, handlar en stor del av råkonverteringen om att bekämpa bildbrus. Det dynamiska omfånget är inte heller på långt när lika stort som hos exempelvis en DSLR-kamera. Men Pro-läget ser vi ändå som ett mycket stort plus.
Ett annat stort plus är möjligheten att utöka lagringskapaciteten med hjälp av billiga microSD-kort. Det är en fördel bland annat när man filmar i 4K.
Med funktionen Live Focus kan du bestämma hur oskarp bakgrunden ska vara genom att dra i ett reglage. Det fungerar fint på exempelvis porträtt, men medan du ställer in nivån på oskärpan riskerar du att motivet ändrar sig. Här fungerar iPhones Porträtt-läge bättre, genom att den automatiskt lägger oskärpa på bakgrunden.
I jpeg är bildkvaliteten fin, med hög skärpa och färgmättnad. Färgerna är en aning varma, men det gör å andra sidan att bilder tagna i skugga och mulet väder blir fina. Handhavandet funkar bra, som oftast hos Android.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten är utmärkt, och inställningsmöjligheterna är bra. Det går att fotografera i råformat och lagringskapaciteten kan utökas.
Jpeg-bilder tagna i solsken kan få lite för varma och mättade färger, och även om råformat är ett stort plus, får man leva med en del brus i filerna.

Specifikationer

Märke
Samsung