Pico Dolly

Behöver du en så kallad dolly, som gör det lätt att skapa snygga, glidande videopanoreringar, möjliggör Pico Dolly detta till ett överkomligt pris. Lösningen funkar för flera kameratyper.

#Fototillbehör #Pico
8.4

Om du monterar en kompaktkamera, en systemkamera, en videokamera eller en smarttelefon på Pico Dolly öppnas helt nya videomöjligheter. Med händerna kan du rulla fram dollyn över ett jämnt bord eller golv och t.ex. köra runt ett lekande barn på golvet och få ett nytt perspektiv på inspelningarna. Hjulen går att vrida, så att du kan köra runt motivet. Med teleskoparmen kan kameran höjas till en höjd på 28 cm, och man kan få ner den nästan i höjd med underlaget. Armen går att ta av och ersätta med ett kraftigare huvud, som dock inte medföljer. Det gör dollyn tillräckligt stabil för att också bära upp en spegelreflexkamera. Pico Dolly är gjord av metall och är robust. Tyvärr är hjulen litet för hårda, så t.o.m. små ojämnheter i underlaget syns på videon. Dessutom är den så lätt att det kan vara svårt att få rörelsen helt jämn, men det går med litet övning. Vi saknar en inställningsskala på hjulen för att kunna ställa in dem helt lika, t.ex. om dollyn ska köra i en jämn cirkel runt motivet.

Omdöme

Pico Dolly är ett speciellt redskap som man inte använder varje dag. Jämfört med vad en riktig dolly, glidskenor och liknande utrustning annars kostar är det dock en fin lösning. Dollyn gör det lätt att göra fina videopanoreringar, men hjulen kunde gott ha varit mjukare.

Specifikationer

Märke
Pico