Nokia Lumia 1020

Kameran i den här mobiltelefonen har en upplösning på hela 41,3 megapixel, och den utnyttjas på ett riktigt smart sätt. Man får dock vänta en del.

#Fototillbehör #Nokia
8.9

Nokias nya telefon har en ny, bakbelyst bildsensor som är större än i många kompaktkameror. Upplösningen är 41,3 megapixel, och beroende på om man fotar i 16:9- eller 4:3-format får man därför bilder på 33,6 eller 38,2 miljoner pixlar. Objektivet har utvecklats i samarbete med Carl Zeiss och har bildstabilisering.
Via appen Nokia Pro Camera får man manuell inställning av iso, slutartid, fokus, vitbalans och exponeringskompensation. Tyvärr går den fasta bländaren på F2.2 inte att justera.
Kameran sparar en bild i full upplösning och en på 5,0 megapixel, och även i den lilla versionen finns det fler detaljer än vad man får med exempelvis Iphone 5, vars bilder är på 8,0 megapixel. I full upplösning får man ännu fler detaljer, men på nära håll blir bilderna litet gryniga även vid iso 100. Man får också gott om detaljer i skuggor och högdagrar jämfört med många andra telefoner. Enda minuset är att autofokusen är litet långsam; det går ofta en sekund från att man trycker tills bilden tas.

Omdöme

Windows-telefonen Lumia 1020 ger bilder med en stor detaljrikedom och ett fint dynamiskt omfång, tack vare den stora, högupplösta sensorn. Kameran har bra inställningsmöjligheter, men vi hade gärna sett att autofokusen jobbade litet snabbare.

Specifikationer

Märke
Nokia