Nikon Speedlight SB-5000

Kylsystem räddar blixten

#Fototillbehör #Nikon
8.8

Den goda nyheten är att Nikons blixt SB-5000 nu kan radiostyras när man inte har den på kameran. Det är bättre och driftsäkrare än klassisk, infraröd fjärrstyrning. Den dåliga nyheten är att radiostyrningen än så länge bara fungerar med kamerorna D5 och D500, samt att systemet är betydligt besvärligare att använda och ställa in än Canons motsvarande system. SB-5000 kan fjärrstyras från kameran med den lilla radioenheten WR-R10 för 629 kronor. SB-5000 har ett ledtal på 55 och registrerar själv objektivets brännvidd, samt om kameran har en fullformats- eller APS-C-sensor. En nyhet är att blixten har utrustats med ett kylsystem, så att den kan fotografera snabba serier utan att bli för varm. Det ägnar sig särskilt väl till den röda mattan eller bröllop. Inställningen av SB-5000 är lättöverskådlig och intuitiv, och blixten har inbyggd diffusor och reflexskiva. Väska, fot och filter ingår. Om du bara ska använda en enda blixt som du sätter på kameran, är den utmärkta SB-910 med i princip samma styrka fortfarande ett bra alternativ för bara 3 940 kronor.

Omdöme

Bra och kraftfull blixt som klarar att hänga med i snabba bildserier tack vare det inbyggda kylsystemet. Blixten är enkel och överskådlig att ställa in.
Nikons system för radiostyrning är besvärligt och inte alls lika användarvänligt som Canons, och det fungerar än så länge bara med kamerorna D5 och D500.

Specifikationer

Märke
Nikon