Epson Perfection V550 Photo

Vill du skanna gamla filmbilder är Epsons flatbäddsskanner V550 frestande. Den avlägsnar damm och tar upp till 12 negativ åt gången, men du slipper inte bildbehandla.

#Fototillbehör #Epson
8.3

Skannern från Epson tilltalar i synnerhet fotografer som har gamla dior och negativ liggande. Till skillnad från skannermodulen på de flesta multiskrivare kan man här nämligen skanna analogfilm i hög upplösning. Det ingår en ram med plats för fyra dior eller tolv negativ, men den hade kunnat vara smartare konstruerad. Den är besvärlig att stänga ordentligt, och filmremsorna glider lätt runt. I gengäld är det fiffigt att man kan skanna flera bilder åt gången. Det finns optisk dammborttagning, vilket är en jättefördel som besparar en manuellt kloningsarbete i bildbehandlingen. Det ger dock längre skanningstider. Utan brusborttagning blir en bild skannad i 2 400 ppi, motsvarande 7,7 megapixel, klar på 43 sekunder, medan den med brusborttagning behöver tre minuter. Programmet är bra, men den automatiska färgjusteringen kunde ha varit bättre, och vi fick ofta efterjustera i Photoshop. Detaljåtergivningen är fin, och det är gott om nyanser i både skuggor och högdagrar. Bilderna blir dock inte lika bra som med en dedikerad filmskanner.

Omdöme

Skannern är en relativt billig väg att digitalisera filmbilder, och det är en fördel med dammborttagningen och att man kan skanna många bilder åt gången. Filmramen kunde ha varit bättre, och man måste ofta korrigera färgerna. Bildkvaliteten är dock fin för en flatbäddsskanner.

Specifikationer

Märke
Epson