DXO Optics Pro 9 Elite

Den franska råkonverteraren gör det lätt att få fina resultat utan objektivfel och med bra färger och ljushet, och så har den försetts med en helt ny brusborttagare.

#Fototillbehör #DxO
8.8

Det stora huvudnumret i den nya versionen av Optics Pro är brusborttagaren Prime, som analyserar bilderna på djupet och avlägsnar bruset. Det är dock en tidskrävande process.

Med Prime tog det 1 minut och 40 sekunder att konvertera en bild, medan det tog 8 sekunder utan. Jämförelsevis behövde Lightroom bara 4 sekunder för samma sak. I gengäld är brusborttagningen enastående med Prime, som överträffar Lightrooms motsvarande funktion. I Lightroom måste man själv justera, och om man låter brusborttagningen jobba hårdare går det ut över detaljerna. Med standardinställningen i Optics Pro 9 får man ett riktigt fint resultat i stort sett utan brus, och programmet anpassar självt doseringen och korrigerar optiska fel utifrån info om kamerahus och objektiv.

DxO hävdar att programmet har blivit snabbare på att uppdatera exempelbilden när man drar i skjutreglagen, men man får fortfarande vänta en liten sekund. Det är irriterande och inget man upplever i Lightroom.

Omdöme

slutsats: Ger fina resultat med de automatiska justeringar som anpassar ljushet, korrigerar objektivfel och mycket annat, och möjligheterna till justeringar är omfattande. Den nya brusborttagaren är i en klass för sig, och med den fina bildkvaliteten kan man stå ut med väntetiderna.

Specifikationer

Märke
DxO