Mavic Pro (Unfolded, Frontal View)

DJI Mavic Pro

Tidigare krävdes en stor ryggsäck för att frakta en bra kamera­drönare, men nu kan man ha sin flygkamera i jack­fickan. Den lilla Mavic Pro väckte vårt habegär.

av Prylguiden #Fototillbehör #DJI
9.3

DJI Mavic Pro är i stort sett identisk med den särdeles kompetenta Phantom 4 när det gäller kameraupplösning, funktioner och räckvidd. Det som gör Mavic Pro unik är att den inte tar upp större plats än en vanlig plastflaska. De fyra armarna med propellrarna kan nämligen fällas samman, och det innebär att man kan ta med sig drönaren överallt. DJI:s Phantom-modeller tar upp cirka fyra gånger så stor plats, så därför behöver man en stor väska för att ta med dem ut. Med Mavic Pro hade vi bara med oss en liten axelväska där både den vanliga kameran och drönaren fick plats.
Trots den blygsamma storleken och en vikt på bara 743 gram har drönaren hög effekt och bra funktioner. Video spelas in i 4K vid en överraskande hög kvalitet med tanke på det kompakta objektivet och den lilla sensorn på 1/2,3”. Stillbilderna är på 12,0 megapixel, och bildkvaliteten är inte alls lika bra som hos en konventionell kamera med en jämförbar prislapp. Skärpan är bra i mitten, men man behöver hålla exponeringen i strama tyglar med hjälp av histogrammet. Detaljgraden är godkänd. I svagt ljus kan Mavic Pro inte heller konkurrera med en vanlig kamera, men den kan å andra sidan flyga, och det kompenserar lätt för en bildkvalitet som påminner mer om en bra mobil än en DSLR. Vi måste dock påpeka att bilderna med råge duger för visning på skärm, och de lever helt upp till våra förväntningar. Råfilerna kan finputsas i t.ex. Lightroom.
Drönaren styrs via en utmärkt fjärrkontroll med inbyggd skärm som visar all tänkbar info. Den enda nackdelen för vår del är att vi blev så förtjusta i drönaren att vi nog måste köpa en egen när lagändringen sannolikt träder i kraft om några månader.

Förutom fjärrkontrollen och mobilen använder man DJI:s utmärkta app, DJI GO 4, för att styra drönaren, och det är enklare än vad man kan tro. Om man släpper allt står drönaren stilla i luften, och till och med när det blåser upp till 10–15 meter per sekund är Mavic stabil och tillförlitlig. Drönaren har fått ett nytt system som ger en säkrare radiokontakt; vi miste bara kontakten i extrema fall, och då flyger det lilla charmtrollet snällt hem igen. Tack vare de inbyggda sensorerna fram- och undertill passeras även eventuella hinder utan några olyckliga krockar. Det fungerar oklanderligt och räddade oss bland annat från att bli av med drönaren över djupt vatten. Batteriet räcker för 24 minuters blandad flygning, och man kan ställa in den avancerade appen så att drönaren automatiskt vänder tillbaka när batteriet håller på att ta slut.
Det finns gott om roliga och användbara funktioner. Med ActiveTrack kan man ställa in drönaren så att den följer t.ex. en cykel eller en löpare. Med Point of Interest kan man låta drönaren cirkla runt en byggnad eller sevärdhet medan kamerans 28 mm fokuserar på samma punkt. TapFly gör att drönaren automatiskt flyger mot en plats som man anger genom att peka på mobilens skärm. Inställningen Tripod är också fiffig. Den dämpar drönarens alla rörelser till en låg hastighet, så att man kan spela in fina klipp utan plötsliga ryck och rörelser. Om man flyger i läget Sport Mode går hastigheten ända upp till 65 km/h. Det är väldigt skojigt, men det ger inga fina videoklipp.
Mavic är marknadens mest kompakta drönare med 4K och så här många funktioner. Trots detta har den en rejäl konstruktion. Från första stund som man har den i handen känner man att konstruktionen håller hög kvalitet. Kinesiska DJI grundades 2005, och i dag är de helt marknadsledande när det gäller drönare. Anledningarna till de här framgångarna framgår tydligt hos Mavic Pro. Det är en fantastisk produkt som ger massor av användarglädje, godkända bilder, fina videoklipp och väldigt många timmars enastående underhållning.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det kittlar i magen varje gång som vi låter drönaren gå till väders. Kombinationen av flygande leksak och (video-)kamera extremt skojig.
Bildkvaliteten är naturligtvis inte på samma nivå som systemkameror med eller utan spegel, men man kan justera drönarens råfiler med gott resultat.

Specifikationer

Märke
DJI