DJI Mavic Mini

Det här är den billigaste DJI-drönaren någonsin.

av Prylguiden #Fototillbehör #DJI
9.0

Det här är den billigaste DJI-drönaren någonsin. Mavic Mini har också fördelen att bara väga 249 gram, vilket är helt unikt för en drönare av den kvaliteten. Men glöm inte att även denna lilla krabat måste flygas med hänsyn till regler och bestämmelser för drönare.

Mavic Mini är DJI:s nya instegsmodell och ersätter Spark, som hittills varit företagets minsting. Spark var dock något dyrare vid lanseringen och gjorde oss ibland otrygga eftersom vi alltför lätt förlorade radiokontakten även på kort håll. Detta har blivit något bättre med nya Mini, som vi har flugit på 25 meters höjd till ett avstånd av knappt 800 meter vid fri sikt. Med träd eller hus i vägen upplevde vi dock att räckvidden minskade till endast 50 meter, men den otrygga känslan med Spark är borta.

När man har fri sikt och är utanför stan ger Mavic Mini massor av flyg- och fotoglädje. Det är lätt att styra den lilla drönaren med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen och en smartphone, och drönaren uppför sig till stor del som en fullvuxen Mavic 2 Pro. Naturligtvis är räckvidd, kvalitet, bildkvalitet och funktioner på en lägre nivå, men till och med vid åtta-nio sekundmeter flög den lilla drönaren omkring säkert tack vare den inbyggda gps:en.

I relation till priset  är både stillbilder och filmbilder utmärkta, men det dynamiska omfånget är – liksom i mobilkameror – rätt begränsat. Det betyder att man måste vara noggrann med att inte ta bilder där högdagrarna fräter ur. Det finns dock både exponeringskompensation och live-histogram som man kan använda för att hålla koll på exponeringen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Stabil, välfungerande och prisvärd nybörjarmodell som tar skarpa bilder och filmklipp med samma kvalitetsnivå som en bra mobil. Mini är lätt att styra, och man kommer snabbt upp i luften med den tillhörande appen. Begränsat dynamiskt omfång. Räckvidden påverkas lätt av exempelvis träd.

Specifikationer

Märke
DJI