Dell UltraSharp UP2715K

Apples lansering av sin nya Imac med en 5K Retina-skärm har utmanat pc-tillverkarna. vi har testat dells första 5K-skärm för att se hur den klarar sig när bilderna ska behandlas.

#Fototillbehör #Dell
8.3

Dells nya 5K-skärm bjuder på 5 120 x 2 880 pixlar, eller 14,8 miljoner punkter, medan Full HD bara har 2,1 miljoner. Det mångdubblar detaljåtergivningen och därmed bildkvaliteten, där färgnyanserna till och med täcker 100 procent av färgrymden sRGB och 99 procent av Adobe RGB. Den höga upplösningen måste vid 60 Hz förses med så mycket data att det krävs två Displayport-kablar, som ingår, och ett kompatibelt grafikkort. För att resultatet ska bli bra måste datorn kunna skala upp text, ikoner och dialogrutor. Det klarar man med pixelskalning som finns på vissa datorer samt i Photoshop CC 2014 men inte i Elements.
Dell UP2715K har en skärmbild av förnämlig kvalitet, med ganska rena färger och fina gråtoner. Kontrasten är bra, och betraktningsvinkeln är 100 grader, innan ljushet och färger påverkas.
Dell-skärmen, i kombination med en pc, är inte nödvändigtvis billigare än Apples Imac med 5K-skärm, som kostar 24 995 kronor. Ett lämpligt grafikkort kostar nämligen 3 500 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Om du äger en super-pc och har en obegränsad fotobudget är den nya Dell-skärmen med 5K ett måste för bildbehandlingen. Alla som måste ha med bara en aning förnuft i sina investeringar kan dock tills vidare mycket väl nöja sig med 4K för en tredjedel av priset.

Specifikationer

Märke
Dell