anm_iPhone8pl_01

Apple iPhone 8 Plus

Med nya porträttfunktioner och en bildkvalitet som nafsar APS-C-kameror i hälarna tar Apple ett stort steg mot att göra den klassiska kameran överflödig.

#Fototillbehör #Apple
9.1

Apple iPhone 8 Plus är full av funktioner som kan ge ännu bättre porträtt. En av de stora nyheterna är porträtt­läget som lägger inställningar med olika typer av studioljus över ett porträtt. Effekten är i de flesta situationer minimal. Dessutom kan man göra bakgrunden bakom personen svart. Den mörka bakgrunden ställer stora krav på att markeringen av ansiktet är mycket exakt, vilket inte alltid är fallet.
Vanligtvis ger en smartphone ett mindre tilltalande perspektiv med stora näsor och en alltför skarp bakgrund på porträtt, men liksom hos den tidigare modellen kan man ställa in iPhone 8 Plus på ett läge där kameran använder sitt andra objektiv, motsvarande 57 mm F2.8, och där bakgrunden görs oskarp vid bildalstringen. Det fungerar bra och kan även användas på andra motiv – som blommor. Om man inte använder porträttfunktionen kan man välja mellan normalobjektivet, som motsvarar 29 mm F1.8, eller objektivet på 57 mm. Även här ger bildalstringen ett mycket fint resultat och levererar utmärkta och detaljrika bilder med föredömlig kontrastreglering. Exponeringen är bra, fast ljusa motiv kräver – precis som med andra kameror – en viss exponeringskompensation, vilket är lätt ordnat på iPhone. Man får dock se upp så att högdagrarna inte fräter ur.
Svagt ljus klarar mobilen fint med sitt F1.8-objektiv, som använder låga ISO-värden längre än en kamera med paketobjektiv, där ljusstyrkan ofta är F3.5. Ingen kornighet syns i mycket svagt ljus, men brusreduceringen är kraftig. Som alltid är bländaren fast, medan exponeringen styrs via slutartid och ett ISO-omfång på 20–1250. Upplösningen är 12,2 megapixel, och med tredjeparts-appar som Lightroom för mobilen kan man fota i råformat.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Utmärkt bildkvalitet med stor detaljrikedom och fin kontraststyrning,
och det extra teleobjektivet ger fina möjligheter vid porträttfoto.
Man behöver appar från tredjepartsleverantörer för att fotografera i
råformat, och lagringskapaciteten kan inte utökas med minneskort.

Specifikationer

Märke
Apple