Epson Expression Photo XP-850

Den nya toppmodellen från Epson är 40 procent mindre än tidigare modeller, och det är skönt att allt sker trådlöst. Pressar multiskrivaren också ut den sista droppen ur de sex bläckpatronerna?

#Fotoskrivare #Epson
9.2

Vi behöver inte gå längre än ett par år tillbaka i tiden förrän marknadens multiskrivare var stora, ocharmiga klumpar med en vikt på över 12 kilo. Så är det dock inte längre. Epson Expression Photo XP-850 väger bara 8,7 kilo, och tillverkaren lovar att den är 40 prodent mindre än deras tidigare multiskrivare. Skrivaren är ytterst kompakt, och när man börjar skriva ut skjuts det motoriserade utmatningsfacket ut längst fram. På så sätt undviker man irriterande pappers- och
utskriftsstopp bara för att man har glömt att öppna facket.

Trådlöst från A till Ö

T
Man kan givetvis ansluta skrivaren och datorn med en skrivarkabel, vilket dock känns hopplöst gammalmodigt. Skrivaren letar nämligen själv upp hemmets trådlösa nätverk, varefter det enda man behöver göra är att ange sitt lösenord till nätverket.
Anmäler man sig till Epsons Internettjänst Epson Connect kan man skriva ut, skanna eller faxa direkt via en mejladress som bara används av skrivaren. I praktiken kan man alltså skriva ut semesterbilderna medan man fortfarande befinner sig på andra sidan jorden. Har man en smarttelefon eller Ipad kan man skriva ut via Apple Airprint eller Google Cloud Print. Och med hjälp av Wi-Fi Direct print kan man till och med ansluta skrivaren till andra wi-fi-enheter utan att man behöver ansluta den till ett trådlöst nätverk. Det är smart.
XP-850 använder sex separata bläckpatroner och skriver ut med en hyggligt liten droppstorlek på 1,5 pikoliter. Bildkvaliteten är imponerande bra med realistiska färger och perfekta hudtoner. Vissa skulle möjligtvis önska sig mer tryck i färgerna, men Epson har som tur är låtit realismen väga tyngre än en färgmättad fantasivärld. Även gråtoner blir väldigt fina, med riktigt många nyanser särskilt i skuggpartierna, som också helt saknar färgstick. Jämfört med professionella fotoskrivare är skärpan hos XP-850 i stor utsträckning alldeles utmärkt.
Arbetshastigheten är hygglig; det tar bara 1 minut och 12 sekunder att skriva ut en A4-bild till kant. Man kan också skriva ut på cd eller dvd.

Omdöme

Epson XP-850 är en ultrakompakt multiskrivare som är späckad med välfungerande funktioner, och allt sker på trådlös väg.
Det är också härligt att man kan skriva ut direkt via mejl eller en smarttelefon. Samtidigt är bildkvaliteten i topp och uppvisar naturliga färger och nyanserade gråtoner.

Specifikationer

Märke
Epson