Epson Expression Home XP-415

Den lilla och ytterst kompakta XP-415 skriver ut bilder direkt från pekdatorn och telefonen, oavsett var man befinner sig. Den är ingen sprinter, men bildkvaliteten är absolut värd att vänta på.

#Fotoskrivare #Epson
8.6

Den tid då multiskrivaren tog upp det mesta av skrivbordet är förbi. I dag väger de flesta multi­skrivare sällan över fem kilo, och de går lätt att placera diskret i en bokhylla hemma i vardagsrummet. Ändå är det svårt att bli annat än ganska imponerad av det kompakta formatet hos Epson Expression Home XP-415 när man packar upp den ur lådan. XP-415 mäter 39,0 x 30,0 x 14,5 cm, och vikten är bara 4,3 kilo. Modellen finns i både svart och vitt.
Skrivaren är lätt att ansluta till hemmets trådlösa nätverk. Den kan också skriva ut direkt från telefoner och pekdatorer via appen Iprint, och är man på resa ute i världen kan man mejla sina dokument eller bilder direkt till skrivaren och hitta sina utskrifter liggande klara när man kommer hem. Slutligen kan man med funktionen Scan-to-Cloud lagra skannade dokument direkt i en molntjänst som Dropbox, och skrivaren är också kompatibel med både Google Cloud Print og Apples Airprint.
Om det går snabbt och lätt att använda skrivarens trådlösa funktioner måste man däremot beväpna sig med tålamod när man väntar på att utskrifterna ska bli färdiga. Hela 5 minuter och 34 sekunder tar skrivaren på sig för att skriva ut en A4-bild till kant i högsta kvalitet. Väljer man näst bästa kvalitet klarar XP-415 uppgiften på 3 minuter och 5 sekunder, men då blir utskrifterna generellt något mer gryniga.

Fina hudtoner

Bildkvaliteten vid bästa utskriftskvalitet är dock värd att vänta på. Färgerna är naturliga och fint mättade, och även detaljgraden är ganska fin. Kontrasten brukar däremot bli en aning för hög, medan hudtonerna dock blir riktigt bra. Svartvita bilder har en tendens att lägga sig till med en svagt gyllene färgton.
Skrivaren använder fyra separata bläckpatroner av typen Epson Claria-Home med en droppstorlek på 3,0 pikoliter. Den skriver ut i en upplösning på upp till 5 760 x 1 440 dpi.

Omdöme

Epson XP-415 är fylld med fina trådlösa funktioner, vilket gör det snabbt och lätt att skriva ut från dator och telefon. Multi­skrivaren levererar godkända skanningar och kopior, och utskriftskvaliteten är hygglig, med realistiska och fint mättade färger samt en bra detaljering. Den svagaste punkten är det låga tempot när man skriver ut i bästa kvalitet.

Specifikationer

Märke
Epson