Canon PIXMA PRO-100

PRO-100 är den billigaste och den snabbaste i Canons serie som kan skriva ut i A3+. Den är dubbelt så snabb som toppmodellen, men hur är det med bildkvaliteten?

#Fotoskrivare #Canon
8.8

Pixma PRO-100 är den minsta av Canons nya toppmodeller för utskrift i A3+. Den avlöser Pixma Pro9000 Mark II och är utrustad med åtta patroner med färgämnesbaserat bläck av typen Chromalife som man även känner igen från Canons många multiskrivare. Av dessa är tre av dem monokroma bläcktyper anpassade för utskrifter i svartvitt. Som jämförelse har PRO-10 tio patroner och PRO-1 hela tolv – båda med dyrt, pigmenterat bläck som ger en jämnare yta och lämpar sig väl för utställningssammanhang. PRO-100 är också cirka 1 500 kronor billigare än PRO-10, men det betyder inte att utskriftskvaliteten inte är okej. Den är nämligen riktigt fin. Särskilt när man skriver ut på blankt och halvblankt papper. Om man väljer att skriva ut på matt papper och exklusiva papperstyper kommer färgerna inte riktigt till sin rätt. Här klarar de dyrare modellerna PRO-1 och PRO-10 sig bättre, vilket hör samman med andra bläcktyper och större antal färgpatroner.

Grått kräver en massa färgpatroner

Färgerna är i allmänhet fina men blir lite kallare än när man skriver ut på de stora modellerna. Detta syns tydligast på hudtonerna. Om man skriver ut i svartvitt på matt papper ska man komma ihåg att välja gråtoner i skrivarens drivrutin, så att man får ut så mycket som möjligt av bläcket. Utskrifterna blir nämligen rena och prydliga helt utan färgstick tack vare maskinens tre särskilda gråtonspatroner. Gällande skärpa och detaljåtergivning klarar PRO-100 sig riktigt bra.
När det gäller hastigheten är PRO-100 mycket snabbare än de två stora modellerna. Det tog oss 4 minuter och 45 sekunder att skriva ut vårt test-ark i A3+, och A3 ordnades på 3 minuter och 44 sekunder. I jämförelse tog det dubbelt så lång tid för de större modellerna PRO-1 och PRO-10 att skriva ut i A3. Skillnaden beror på att de stora modellerna skriver ut från fler patroner med en annan bläcktyp, där det också läggs på ett lager klarlack ovanpå. Om man väljer att skriva ut i A4, klarar PRO-100 det på 2 minuter och 20 sekunder. PRO-100 har wi-fi, så att man kan skriva ut trådlöst. Det gör även att det är lättare att hitta plats åt den stora maskinen.

Omdöme

Pixma PRO-100 ger riktigt snygga utskrifter, framförallt på blankt papper, och är ett bra val om man sällan skriver ut på exklusivt papper. Om behovet är det omvända bör man punga ut med de 1 500 extra som krävs för PRO-10 och dess bättre färg­återgivning, även om man får leva med längre utskriftstider.

Specifikationer

Märke
Canon