Canon PIXMA PRO-10

Pro-10 är en av Canons nya toppmodeller för A3+. Den kan skriva ut trådlöst, och program-varan gör det till en baggis att skriva ut foton från elements eller lightroom.

#Fotoskrivare #Canon
9.0

Canons nya toppmodell inom halvprofessionella skrivare för A3+ heter Pixma Pro-10. Från den topprofessionella modellen Pixma Pro-1 har den enklare modellen ärvt bläcktypen Lucia, som omfattar den separata bläckpatronen Chroma Optimizer. Dess funktion är att ge bilderna ett sista blankt lager innan de matas ut ur skrivaren, vilket innebär att bilderna får en jämn yta helt utan reflexer. I vårt test kunde vi själva konstatera att bläcket ger Canons blanka papper Plus Glossy II, Pro Platinum och det nya papperet, Pro Luster en vackert skinande yta som på många sätt påminner om det utställningsvänliga barytpapperet från mörkrummens tid. De tio separata patronerna ger en övertygande och naturlig färgåtergivning där hudtonerna är imponerande exakta och kontrasten är välbalanserad – även hos motiv tagna i motljus. Bilderna blir generellt knivskarpa, och särskilt vid utskrift i svartvitt kan man se vilka fina tonövergångar skrivaren kan åstadkomma. De svartvita utskrifterna är också helt fria från färgstick.

Fulländad programvara

Det är utmärkt att Canon äntligen har byggt in trådlösa funktioner i sina stora skrivare. Detta innebär att Pro-10 enkelt kan delas av flera användare i ett nätverk. Samtidigt stöder skrivaren Airprint, så att man kan skriva ut från en Ipad eller Iphone. Den nya pluginen till bl.a. Photoshop och Lightroom, Print Studio Pro, ersätter det något föråldrade programvarupaketet Easy-Photo Print Pro. Aldrig har det varit enklare att skriva ut, fininställa pappersval och välja specifika ICC-profiler i programmet. Via nya Pro Mode ordnar Pro-10 även så att skrivarens färgprofiler stämmer överens med de färger som återges på datorskärmen.
Halvprofessionella skrivare för A3+ är aldrig särskilt snabba. Det gäller även för Pro-10. Det tar 7 minuter och 47 sekunder att skriva ut till kant i A3+ i den finaste kvaliteten. Vi har sett snabbare resultat, men utskrifterna är värda att vänta på. A4-bilder skrivs ut på 3 minuter och 42 sekunder och A3-bilder på 6 minuter och 50 sekunder.

Omdöme

Det är ett rent nöje att jobba med Pixma Pro-10 när ens bästa bilder ska få nytt liv i utskriven form. Hudtonerna återges perfekt, kontrasten är välbalanserad och skärpan är toppen. Man kan även skriva ut via wi-fi, och tack vare den medföljande programvaran kan man enkelt finjustera pappersval och ICC-profiler.

Specifikationer

Märke
Canon