Serif Affinity Photo

Nya Affinity Photo hugger direkt mot strupen på Photoshop och lockar med ett snabbare och mer intuitivt arbetsflöde till ett mycket lägre pris.

#Program #Serif
8.9

Serif Affinity Photo överraskar redan när man startar det. Det syns direkt att det rör sig om ett intuitivt, genomarbetat och professionellt program, och det blir helt uppenbart efterhand som man bekantar sig med de många funktionerna.
Programmet klarar i stora drag samma saker som Photoshop ända från råkonvertering till färdigbehandlade bilder, men det sker på ett mer visuellt och elegant sätt. Som exempel kan nämnas effekterna som visas på bilden direkt utan att du behöver applicera dem. T.ex. är Live Lighting, där man lägger spotljus på bilderna, en av de riktigt coola funktioner som funkar helt intuitivt. Olika handtag inuti bilden styr ljusets placering, intensitet och riktning, och de många verktygen gör filtret exakt och användbart.
Om du är van vid att jobba med bild­redigering lär det inte ta många minuter för dig att bli kompis med alla funktionerna, och på tillverkarens webbsajt serif.com finns det instruktionsvideor för att man ska komma igång.
Till skillnad från i Photoshop, där väldigt många funktioner ligger dolda i menyer och undermenyer, har ingenjörerna från Serif lyckats bygga in dem i arbetsfönstret. Ikonerna är färgglada och grafiskt läckra och därmed mer intuitiva. Det finns fem arbetsområden som gör det enkelt och överskådligt att växla mellan funktionerna, beroende på om du vill råkonvertera, göra avancerad bildbehandling eller exportera.
Det finns plats för förbättringar, t.ex. integration av pluginer, en starkare organisering och möjlighet att jobba med objektivprofiler i råformat, men med tanke på hur komplett och kompetent programmet är finns det goda utsikter.

Affinity Photo är designat för Mac-datorer och funkar därför inte på pc. Programmet är från grunden skrivet för att jobba ihop med Macens operativsystem, och det märks verkligen både på prestandan och i hur programmet till skillnad från Photoshop funkar perfekt med Yosemite-operativets layoutfunktioner som helskärmsläge och funktionerna i Magic Mouse. Zoomning och panorering i bilden funkar därför bättre.
Det är tveksamt om de fotografer som redan använder Adobes Creative Cloud kommer att byta ut Photoshop, då detta jobbar väldigt bra ihop med exempelvis Lightroom, men för de som antingen inte vill betala en månatlig licenskostnad eller som letar efter ett billigare professionellt alternativ är det väldigt svårt att motivera ett annat val än Affinity Photo. Tillverkaren har dessutom meddelat att de absolut inte ignorerar den stora efterfrågan på en Windows-version som de upplever. Det innebär att pc-ägare nog snart också kommer att kunna hoppa på tåget.

Omdöme

Professionellt, modernt och intuitivt program med oklanderlig prestanda till ett mycket bra pris. På vissa områden ett bättre alternativ än Photoshop.

Affinity Photo finns tyvärr bara till Mac. Tillverkaren har dock annonserat att en Windows-version snart kommer att finnas tillgänglig.

Specifikationer

Märke
Serif