Corel AfterShot Pro 3

Även om Adobe Lightroom numera är klassens favorit, väcker Corel viss uppståndelse med en intressant ny version av AfterShot med råkonverterare.

av Prylguiden #Program #Corel
8.3

Corel AfterShot Pro 3 påminner i stor utsträckning om Lightroom. Mitt på skärmen kan du välja mellan att visa miniatyrer eller en enskild stor bild att jobba med, och till höger på skärmen finns de verktyg som du använder för att bildbehandla jpeg- och råbilder. AfterShot Pro 3 fungerar alltså som en råkonverterare i linje med Lightroom. Det är till vänster som du ser en stor fördel med AfterShot. I Corel-programmet slipper du nämligen att importera bilderna och jobba med ett bibliotek. Du kan helt enkelt välja att arbeta med bilderna direkt i de mappar på datorn där du har valt att placera dem. Det ger större frihet och säkerhet, och det sparar tid. Aftershot arbetar icke-destruktivt, och det är inte förrän du ska använda den färdiga bilden som du exporterar den, precis som i Lightroom, till en helt användbar jpeg-fil. Om man föredrar den arbetsgången framför Photoshop och Elements, där man utan vidare gör bilden färdig och sedan kan använda den, är en smaksak. Verktygen på höger sida av skärmen är inte lika omfattande som hos Lightroom, men de är svårare att använda; även den minsta rörelsen med ett skjutreglage ger stora förändringar, så man sitter och spänner sig. Skärpan hanteras fint, medan bildbrus inte reduceras lika exakt som hos Adobe, bl.a. i och med att man inte kan välja mellan ytor och detaljer. Ett minus är också att autofunktionerna för t.ex. nivåer eller färger sällan gör bilderna finare. Det blev inte heller bättre av att vår AfterShot installerad på en pc med Windows 8 kraschade om det fanns en råfil från en kamera som programmet inte kände igen i mappen. After­Shot Pro 3 imponerade på oss, men vi får konstatera att Lightroom inte har något att frukta – ännu.

För att få AfterShot att öppna råfiler från Fujifilm X-Pro2 fick vi ladda ner och importera en profil från Corels webbplats. I det här fallet var det gratis, men så är det inte alltid. Andra uppdateringar kostar mellan 16 och 125 kronor. Programmets pris på 625 kronor är skäligt, men betyget sjunker av att man kan tvingas att betala extra.
Till skillnad från Lightroom kan man i AfterShot arbeta med lager. Inte med direkta sammankopieringar som i Photoshop, utan med justeringslager. Det var en funktion som vi såg fram emot, men i praktiken visade det sig att funktionen inte är mer kompetent än Lightrooms Justeringspensel. Förutom att fungera som bildbehandlingsprogram kan Corel AftersShot Pro 3 även användas som arkiveringsprogram med taggar, nyckelord, färgkodning med mera.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det är både praktiskt och snabbt att du kan jobba i mappstrukturen som du själv har definierat. Bildbehandlingen påverkar inte originalfilen.
Skjutreglagen kräver exakt musarbete, och autofunktionerna gör ingen nytta. Programmet kraschade i kontakt med okänt råformat.

Specifikationer

Märke
Corel