Adobe Photoshop Elements 14

Den nya versionen av Elements lovar att ta bort både skakningar och dis ur dina bilder. Det låter väldigt lovande, men tänk efter innan du uppgraderar.

#Program #Adobe
8.7

Adobe Photoshop Elements 14 bjuder bland annat på nyheten Skakreducering för att åtgärda skakiga bilder. Det låter bra, men vi har testat med en rad bilder utan att få något bra resultat med någon av dem. Bilderna kan i förstone se litet skarpare ut, men det syns tydligt att kontrasten ökas rejält i övergångarna, som då ser onaturliga ut, och det syns fortfarande stora spår efter oskärpan. Skakreducering kommer vi inte att använda igen. Det gör vi däremot med en annan ny funktion, Disborttagning, som tar bort dis genom att öka kontrasten. Resultatet blir riktigt bra och naturligt, och med funktionen kan man finjustera effekten. Man kan också ta bort diset med en enda klickning med hjälp av ­Automatisk disborttagning.
Verktyget Förfina markering-pensel, som används för att förfina markeringar, har fått nya möjligheter som ska göra det lättare att frilägga exempelvis löst hår. Har man markerat ett pälsdjur med Snabbmarkering kan man justera markeringen med verktyget, så att spretigt hår med mera kommer med i markeringen. Resultatet blir inte helt perfekt men är ändå utmärkt. Till denna sorts friläggningar använder vi dock hellre några av de möjligheter man har med funktionen Förfina kant, som också finns i Elements 13.
Det finns också några andra smärre förbättringar i t.ex. organiseringsdelen.
Har du inte Elements eller Photoshop bör du tveklöst köpa programmet, som erbjuder massor av möjligheter. Har du redan Elements 13 ska du verkligen ha många disiga bilder innan vi rekommenderar dig att lägga 725 kronor på en uppgradering.

Man ska dock komma ihåg att programmets utmärkta råkonverterare, som för övrigt inte bjuder på nya funktioner i version 14, bara uppdaterats i den nya versionen, så om du byter till en nyare kamera och vill jobba med råfiler från den, är det bara version 14 som stöder filerna. Det kan du dock undvika genom att hämta den senaste versionen av gratiskonverteraren DNG Raw Converter från Adobe, där man kan konvertera råfilerna till DNG, som kan öppnas i tidigare versioner av Elements.
Guidad-modulen har fått ett nytt utseende med fler funktioner än förut. Till exempel har Photomerge-funktionerna, som används för att göra bland annat panorama- och gruppbilder, flyttats från Expert-modulen till Guidad-modulen. Bland de nya funktionerna kan nämnas Hastighetseffekt, där man t.ex. kan skapa fartränder efter en parkerad bil genom att markera bilen, applicera effekten och ta bort den där den stör. Det är enkelt och ger en kul effekt, men det funkar inte helt klockrent.
Ansiktsigenkänningen i organiseringsdelen har blivit en hel del bättre och kräver inte så stort ingripande från användaren som förut, då den i mycket större utsträckning kan hitta bilder av samma person och ser till att gruppera dem så att man inte behöver välja dem manuellt. Den är vi glada för. Det tar dock enormt lång tid att gå igenom bildsamlingen för personer, men det sker i bakgrunden.
Nu visas bilder med gps-information som små miniatyrer på världskartan på fliken Platser i organiseringsdelen. Förut kunde man bara se hur många bilder som var tagna på varje plats. Allt sammantaget finns det ett par bra förbättringar i organiseringsdelen, men det är inget som tar andan ur oss.

Omdöme

Organiserings- och redigeringsprogram med massor av möjligheter till både seriös bildbehandling och manipulering. Disborttagning är en hit.
Litet väl simpelt för de mest entusiastiska bildbehandlarna, och det är ­förhållandevis ont om användbara nyheter jämfört med föregångaren.

Specifikationer

Märke
Adobe