Zeiss Otus 1.4/55 ZE

Zeiss kallar denna optik för världens bästa, och bildkvaliteten är sannerligen också oöverträffad. Ändå är det inte bara priset som avskräcker.

#Objektiv #Zeiss
8.8

Priset verkar extravagant och vikten ligger nära kilot, men man får ett optiskt mästerverk av extremt hög kvalitet. Otus är knivskarpt på full bländare F1.4, och det är ovanligt att detaljerna inte blir skarpare av att man bländar ner till F2.8, så Otus imponerar stort. Skärpan håller ända ut i kanterna, och dessutom är missteckningen beskedlig. Eftersom bakgrundsoskärpan också är mjuk och läcker har Zeiss skapat det ultimata porträttobjektivet. Det syns en aning vinjettering när man fotar vid F1.4 och F2.0 men inte så att det förfular bilderna. Objektivet bjuder dock på en viktig utmaning förutom det galna priset; det har nämligen bara manuellt fokus. På en fullformatskamera med en stor optisk sökare är det relativt lätt att se om fokus ligger rätt, och fokusringen löper läckert och exakt. Samtidigt berättar kameran när man har uppnått fokus, så det är långt ifrån så svårt att få skarpa bilder som man skulle kunna tro. Men det är en utmaning att ta porträttbilder av exempelvis yngre barn som inte sitter helt still.

Omdöme

Om du letar efter den perfekta optiken för porträttfoto, där bildkvaliteten bara måste vara i topp, kan du sluta leta. Men du behöver en bra sökare, stillastående motiv och tålamod att fokusera manuellt, och det extravaganta priset kräver en rejält tilltagen plånbok.

Specifikationer

Märke
Zeiss