Tamron 14-150 mm F3,5-5,8 Di III

Tamrons första optik för Micro Four Thirds är en kompakt lösning som lämpar sig väl för resan. designen är fin och priset rimligt, men Tamron måste jobba vidare med skärpeintrycket.

#Objektiv #Tamron
8.1

Är man Micro Four Thirds-fotograf finns det bara ett fåtal objektiv från tredjepartstillverkare. Därför är det glädjande att nu även Tamron är på banan. Objektivet 14-150mm F3.5-5.8 Di III täcker ett omfång som motsvarar 28–300 mm. Det är ett kompakt allroundobjektiv som konkurrerar med Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150mm F4.0-5.6 för 5 416 kr och som inte är riktigt lika ljusstarkt i vidvinkelläge, samt Panasonic Lumix G VARIO 14-140mm F3.5-5.6 ASPH POWER O.I.S. för 6 290 kr. Till skillnad från Tamron har detta inbyggd bildstabilisering. Vi testade optiken med en Olympus OM-D E-M1, och de funkade bra ihop vad gäller vikt, storlek och handhavande. Vi upplevde dock en växlande bildkvalitet. Vid större bländaröppningar än F8.0 blir skärpan aldrig riktigt bra, och kantskärpan är generellt svag. Vid full bländare syns en del vinjettering, och det gäller vid alla brännvidder. Missteckning och kromatisk aberration är fint kontrollerade, och autofokusen är säker och härligt tyst jämfört med Olympus egen.

Omdöme

Objektivet väger bara 285 gram och har en läcker design samt ljudlös autofokus. Tyvärr är skärpan överlag en besvikelse, speciellt i hörnen. Bortsett från vinjettering har Tamron bra koll på objektivfelen. Optiken bör användas med kameror som har inbyggd bildstabilisering.

Specifikationer

Märke
Tamron