Samyang Reflex 300 mm F6.3 UMC CS

Ett relativt billigt supertele som bara mäter 7,3 cm och väger 261 gram låter nästan för bra för att vara sant. Vi har tittat närmare på hur Samyangs spegeltele klarar sig i praktiken.

#Objektiv #Samyang
7.9

Ett spegeltele är ett kraftigt tele som mäter och väger en bråkdel av ett vanligt objektiv, vilket gör det lämpligt för landskaps- och resefoto. Modellen från Samyang finns till systemkamerorna från Canon, Fujufilm, Sony, Olympus och Panasonic. Beroende på brännviddsförlängningen motsvarar brännvidden 450–600 mm.
Fokuseringen är manuell, och det finns ingen kontakt mellan objektivet och kamerans automatik. Man kan bara exponera manuellt eller med bländarprioritet, som sätts till F6.3. Om man vill ha en kortare slutartid kan man öka iso-värdet manuellt. Dessutom kan man använda exponeringskompensationen.

Med en närgräns på bara 90 cm vid 300 mm är det närmast fråga om ett makroobjektiv, och filter på 25,5 mm kan monteras bakpå objektivet. Tre saker kännetecknar ett spegeltele, nämligen en fast bländare, i detta fall F6.3, en massiv vinjettering, som dock lätt kan neutraliseras i bildbehandlingen, samt oskarpa högdagrar, vilket kan utnyttjas kreativt.

Omdöme

Spegeltelet från Samyang är ett kul, annorlunda och närmast billigt specialobjektiv som ger en ny dimension till semester- och naturbilder. Det är enklast att använda på kameror med elektronisk sökare men innebär vissa utmaningar med vinjettering och oskarpa högdagrar.

Specifikationer

Märke
Samyang