Samsung 50-150mm F2.8 S ED OIS

Med NX1 har Samsung tagit steget in i vuxenvärlden. Den skärper kraven på objektiven, och det är koreanerna medvetna om. Vi har testat det första av fem nya superobjektiv.

#Objektiv #Samsung
8.7

När man plockar upp det för första gången märker man direkt att 50-150mm F2.8 S ED OIS är ett seriöst objektiv. Det är tungt och har en sval metallfinish, och de tätade ringarna och knapparna löper jämnt och exakt. Det finns knappar för autofokusen och för begränsning av fokusområdet, en bildstabilisering i 4,5 steg och Samsungs genialiska i-Function-knapp som gör det blixtsnabbt att ändra viktiga ­kamerafunktioner. Olympus har kopierat den, och fler borde göra detsamma.
Optiken täcker med brännviddsförlängning omfånget 75–225 mm. Den har hela 20 linser, varav 4 ED-linser, och nio bländarlameller ger en mjuk bokeh. Autofokusen är snabb och ljudlös. Närgränsen är bara 70 cm vid 50 mm och 98 cm vid 150 mm. Missteckningen är minimal och det syns inga färgfel. Skärpan är enastående genom hela zoomomfånget ända från F2.8 och faller först vid F16, med undantag för 150 mm, där F2.8 ger färgfel och sämre skärpa. Från F4.0 funkar det dock. Motljusskydd ingår.

Omdöme

Har du en Samsung NX-1-kamera måste du förr eller senare ha tag i denna robusta och ljusstarka telezoom, som mekaniskt och optiskt är i toppklass och matchar kameran. Den är stor, tung och dyr men bidrar till att positionera Samsung som en ambitiös kameratillverkare.

Specifikationer

Märke
Samsung