Pentax smc DA 18-270mm F3.5-6.3 ED SDM

Normalt faller bildkvaliteten ju extremare zoomen i ett objektiv är, men Pentax 18–270 mm är vid F8.0 en smula skarpare än den mindre modellen på 18–135 mm.

#Objektiv #Pentax
8.2

Normalt faller bildkvaliteten ju extremare zoomen i ett objektiv är, men Pentax 18–270 mm är vid F8.0 en smula skarpare än den mindre modellen på 18–135 mm. Vid full bländare är det stora dock inte riktigt lika bra. Denna tendens blir mer uttalad ju mer man zoomar in. Därför slutar de två Pentax-produkterna på samma delbetyg för bildkvalitet.
Inte minst med tanke på priset känns objektivet litet billigt i materialet, men mekaniskt är det okej. På de tre viktiga punkterna är det dock en besvikelse jämfört med den billigare varianten. För det första är det inte tätat mot fukt och damm. För det andra tar autofokusen dubbelt så lång tid på sig för att fokusera, och för det tredje kan man på detta objektiv inte efterfokusera manuellt. När man närgranskar Tamrons motsvarighet genom frontlinsen och bakifrån vid olika zoominställningar syns det tydligt att de två objektiven är lika bortsett från bildstabiliseringen, som saknas hos Pentax. Ännu en indikation om släktskapet är en omkopplare för autofokus och ett lås på 18 mm-inställningen, som Pentax-objektiv saknar, och Tamron säljer inte detta annars mycket populära objektivet med Pentax-fattning. Missteckning och vinjettering är lägre i Pentax-versionen, då Pentax-kamerorna är programmerade att korrigera detta.

Omdöme

Vi har inga problem med att Pentax 18-270mm i stort sett är identiskt med Tamrons optik. Men det är svårt att förstå varför det ska kosta nästan det dubbla, och det drar ner betyget.

Specifikationer

Märke
Pentax