Panasonic, Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH

Våra förväntningar på det första F1.2-objektivet för Micro Four Thirds var skyhöga, och de uppfylldes. Objektivet är både optiskt och mekaniskt i ren toppklass.

#Objektiv #Panasonic
8.8

Panasonics nya objektiv med Leica-namnet och en brännvidd som motsvarar 85 mm balanserar perfekt i vänsterhanden, och den innersta fokusringen och den yttersta bländarringen kör lika smidigt som på något Leica-objektiv.

När man går nära inpå ett ansikte skiljer sig skärpedjupet markant åt om man använder F2.8 eller öppnar till F1.2. På den stora bländaren träder huvudmotivet fram mycket tydligare mot en oskarp bakgrund.

Det är imponerande hur snabbt autofokusen biter sig fast. Det brukar vara en svag punkt på objektiv av den här typen. Även den optiska bildstabiliseringen hugger fint och gör tillsammans med den höga ljusstyrkan att man kan använda ovanligt låga iso-värden i svagt ljus.

Det förekommer ingen missteckning och bara minimal vinjettering. Skärpan är hög i mitten redan från F1.2, men hörnen är inte lika skarpa, vilket dock inte betyder något på porträtt. Från F3.5 och upp till runt F11 är skärpan maximal, varpå den minskar.

Omdöme

Detta utmärkta objektiv gräver ett djupt hål i plånboken, men det kostar inte mer än andra tillverkares motsvarande objektiv. Det lämpar sig väl för porträtt med sin brännvidd som på Micro Four Thirds motsvarar 85 mm. Materialen är enormt lyxiga, och kvaliteten är hög.

Specifikationer

Märke
Panasonic