nikon AF-S NIKKOR 35mm F1.8G ED

Nikons nya 35 mm-objektiv är perfekt FÖR gaTUBILDER, reportage oCH landskAP. Frågan är om bildkvaliteten lever upp till fullformatkamerornas stränga krav.

#Objektiv #Nikon
8.9

Objektiv med 35 mm brännvidd är vad gatufotografer föredrar. Med sådana får man en naturlig fotovinkel utan alltför stor missteckning. Med Nikon AF-S Nikkor 35mm F1.8G ED får Nikon-fotografer med fullformat i FX-format nu möjlighet att använda ett ljusstarkt objektiv med denna brännvidd till ett fullt acceptabelt pris. Bildkvaliteten är riktigt fin, med snygg skärpa över hela bildplanet – även med bländare F1.8. Missteckning och vinjettering är minimal, och de rundade bländarlamellerna ger fin oskärpa i bakgrunden vid full bländaröppning. Autofokusen är snabb och precis och det är enkelt att efterfokusera manuellt via den stora fokusringen. Motljusskydd ingår, och då objektivet bara väger 305 gram är det lätt att ta med sig på t.ex. storstadssemestern. Finishen är dock litet torftig. Har man en kamera med APS-C-sensor kan man lika gärna välja den billigare DX-modellen. Fotar man med fullformat är objektivet ett väldigt förnuftigt alternativ till det dyra AF-S Nikkor 35mm F1.4G, som kostar 14 980 kronor.

Omdöme

Med sin höga ljusstyrka och fina bildkvalitet är detta objektiv ett bra val om man vill arbeta med en fast brännvidd som passar till stadsbilder, landskap och porträtt. Skärpa och kontrast är väldigt fin, och förekomsten av objektivfel är minimal. Priset är väldigt bra.

Specifikationer

Märke
Nikon