Fujifilm FUJINON XF18-135mmF3.5-5.6 R LM OIS WR

Fujifilm är klara med sitt första vädertåliga objektiv i form av en kraftig standardzoom. Den ligger i XF-serien och bör därför representera något av det bästa som tillverkaren har att bjuda på.

#Objektiv #Fujifilm
8.8

Fujifilms nya vädertåliga objektiv är utfört i metall och håller mekanisk toppklass. Det har både zoom och fokus- och bländarring samt en knapp för inaktivering av den optiska stabiliseringen, som Fujifilm hävdar kompenserar för vad som motsvarar fem exponeringssteg. Det är inte helt fel. På fri hand vid 100 mm fick vi med 1/5 sekund tre skarpa bilder av fyra. Och just skärpan är riktigt bra. Den är litet låg i hörnen vid full bländare men mycket fin ända ut i kanterna vid F8.0, medan bildmitten är fint skarp vid alla brännvidder och bländare. Skärpan håller ända in till närgränsen, som är 45 cm. Det förekommer bara en aning inre reflexer i objektivet vid fotografering rakt in i solen, vilket är fint för ett objektiv som består av 16 enskilda linser. Objektivets största nackdel är den kraftiga konstruktionen. Det är stort och tungt men balanserade icke desto mindre väl på vår kompakta X-T1, och det hade inga problem att leva upp till kamerans blixtsnabba autofokus. Objektivpåse och ett bra motljusskydd ingår.

Omdöme

Det är varken lätt, litet eller billigt, men XF18-135mm är ett standardobjektiv i mekanisk och optisk toppklass. Skärpan är bra och reflexerna väl dämpade. Och tack vare den läckra finishen är det ett nöje att jobba med denna bildstabiliserande optik.

Specifikationer

Märke
Fujifilm