Canon EF-S 18-200mm F3.5-5.6 IS

Både när vi mätte vinjettering och när vi mätte missteckning fick denna optik testets högsta, och därmed sämsta, värden.

#Objektiv #Canon
8.1

Canon var relativt sent ute när deras första 18–200 mm lanserades 2008, och det är samma modell som fortfarande säljs i dag. Den höga åldern märks speciellt på att fokusen fortfarande drivs av en gammaldags, bullrande elektromotor, och zoomringen är den ojämnaste i hela startfältet. Priset är i gengäld attraktivt, även om man måste köpa till ett motljusskydd. Vi hittade det för hela 370 kronor. Canon levererar motljusskydd till sina proffsobjektiv, men i detta segment kostar de fortfarande extra.
Både när vi mätte vinjettering och när vi mätte missteckning fick denna optik testets högsta, och därmed sämsta, värden. Skärpan är den lägsta bland testets tre objektiv till Canon, och det förekommer färgfel i hela zoomomfånget. Det rör sig dock om så små skillnader att man absolut kan ta bra bilder, inte minst i svagt ljus, då den optiska bildstabiliseringen verkligen är effektiv. Canon-systemet innehåller några av världens bästa objektiv, men detta EF-S 18-200mm är inte ett av dem. Man ska dock tillägga att det med sitt stora zoomomfång är en problemlösare, och alla fel förutom den låga skärpan går att lösa under råkonverteringen. Det går dock inte att komma undan det faktum att denna optik hamnar på en jumboplats bland de testade modellerna till Canon.

Omdöme

EF-S 18-200mm från Canon är det billigaste av de långa originalobjektiven, men det behöver en avlösare. Prestandan imponerar inte, och det är en tillbehörsmässig besvikelse.

Specifikationer

Märke
Canon